Sport

„Šajberovo kolo“ ponovo u fokusu – Crvena zvezda traži pravdu nakon 38 godina

"Šajberovo kolo" je anegdota koju ljubitelji fudbala često prepričavaju kao kontroverzni momenat iz istorije jugoslovenskog fudbala. Danas je ponovo aktuelna tema, a evo i zašto...

Fudbalski klub Crvena zvezda danas će podneti zvaničan zahtev za vraćanje šampionske titule iz 1986. godine. Prema rečima predstavnika kluba, Zvezda je te godine bila legalni šampion po odluci Fudbalskog saveza Jugoslavije (FSJ) i UEFA-e, što im je omogućilo učešće u Kupu Šampiona. Međutim, dve godine kasnije, Sud udruženog rada doneo je odluku kojom je titula oduzeta Zvezdi i dodeljena Partizanu, uprkos prethodnim odlukama FSJ-a i UEFA-e.

Vraćamo se skoro 4 decenije unazad na čuveno „Šajberovo kolo“

Sporna sezona uključuje tzv. „Šajberovo kolo“, koje se odigralo 14. juna 1986. i koje je prvobitno poništeno, a zatim ponovo odigrano. Inače, naziv je dobilo po Slavku Šajberu, komunističkom tehnokrati iz Zagreba koji je prethodno uspešno vodio Cibonu do evropske košarkaške titule. Klubovi koji su učestvovali u tim spornim utakmicama kažnjeni su sa minus šest bodova.

Crvena zvezda je odigrala revanš utakmicu protiv Sarajeva na stadionu Koševo, dok je Partizan odbio da odigra utakmicu protiv Željezničara na stadionu u Humskoj. Ako pitamo crno-bele, oni će reći da je Crvena zvezda priznals svoje učešće u nameštanju davanjem legitimiteta Šajberu. U toj sezoni, Zvezda je osvojila titulu, dok je Vardar iskoristio prednost naredne sezone i došao do titule. Ipak, oba kluba su kasnije izgubila te titule odlukom Suda udruženog rada, koji ih je dodelio Partizanu.

UEFA nikada nije priznala odluke ovog suda, što dodatno komplikuje situaciju i daje Zvezdi osnov za zahtev za vraćanje titule.

Povezani članci

Back to top button