PutovanjaRaznoŽivot

Posetili smo Salaš 9 platana, i puni smo utisaka

Obilazeći Vojvodinu u potrazi za zaboravljenim spomenicima kulture i istorije, put nas je naneo u okolinu Novog Sada. Sa magistralnog puta za Srbobran, skrenuli smo prema Čeneju. Pred samim selom, visoki zid od crvene cigle je zagolicao novinarsku radoznalost, a dron omogućio da bacimo pogled iza njega.

Ugledavši kuću sa bazenom, pažljivo ušuškanu u oazu platana, zaključili smo da je reč o privatnom posedu, i odmah spustili letilicu. Međutim, dečja graja u dvorištu je nagovestila, a marker na Google mapi potvrdio da je objekat iza visokog zida deo sve brojnije turističke ponude vojvođanskih salaša, pa smo odlučili da bacimo pogled.

[dimage url=“https://105.rs/wp-content/uploads/2021/10/Salas9platana_panorama-scaled.jpg“ control=“true“ auto-rotate=“true“ allow_scroll_to_zoom=“true“ zoom_level=“0″ anim_speed=“2″ default_position=“0″]

Salaš 9 platana; panoramski pogled; da rotirate sliku, na računaru koristite miša, a na mobilnom uređaju pokrete prstima. Za zumiranje, koristite plus i minus u levom, a za prikaz u punoj veličini simbol u donjem desnom uglu slike.

Smešten u senci platana (ima ih, zapravo, mnogo više od devet iz naziva), ovaj prelepi salaš se nalazi u neposrednoj blizini Novog Sada, tačnije – na obodu Čeneja. Novosadska porodica Kostadinović ga je osmislila i gradila kao vikendicu i letnjikovac za sopstvene potrebe. Kada je kuća sagrađena, na salašu su počeli da proslavljaju rođendane svoje dece, i kada su zbunjeni roditelji drugara iz vrtića počeli oprezno da ih pitaju koliko su platili zakup i šta je sve uključeno u cenu, a prolaznici sve češće spontano ulazili u salaš da se raspitaju ima li slobodnih mesta bez rezervacije, shvatili su da u raspolažu turističkim objektom sa veoma zanimljivim potencijalima. Do narednog proleća, sagrađen je bazen, sa svim pratećim objektima koji su omogućili da pedesetak gostiju može da provede ceo dan napolju, ne ulazeći u kuću, a prva rezervaciju su, kažu, imali za manje od 48 sati od trenutka kada su registrovali poljoprivredno gazdinstvo, fotografisali salaš, i objavili fotografije na društvenim mrežama.

Na salašu može da spava osam osoba (u tri sobe i dnevnom boravku), kojima je na raspolaganju dva kupatila. Međutim, od noćenja, mnogo više se traži zakup dvorišta sa bazenom. Površina od šest hiljada kvadratnih metara je više nego dovoljna za poslovni ili privatni skup od pedesetak ljudi. Do sada, gosti su salaš zakupljiali kao prostor za svadbe, devojačke i momačke večeri i rođendane, a poslovni ljudi su ovde priređivali tim bildinge, seminare na otvorenom, ili jednostavno dolazili da provedu vikend uz roštilj i druženje na bazenu.

Gosti koje smo zatekli su organizovali dečji rođendan, a roditelji su posle zajedničkog roštilja, organizovali kuvanje domaćeg džema. Sve u svemu, svratili smo iz radoznalosti na par minuta, pa spontano ostali do mraka.

Pogledajte galeriju fotografija:

Sve je više vojvođanskih salaša koji nude turističke usluge. Ako i vi znate za neki dobar, pišite nam, da ga obiđemo.

Rođendanska zabava na bazenu; Snimak: 105.rs

Povezani članci

Ostavite odgovor

Back to top button