MuzikaZabava

Šanaja Tvejn iz plemena Ođibve (Shania Twain)

„Šanaja“ Ejlin Edvards rođena je u 1965. i kada je imala dve godine, njen otac napustio je nju, njenu sestru i njenu majku. Usvojio ih je član američkog urođeničkog plemena Ođibve (poznati i kao Čipeva), Džeri Tvejn. Detinjstvo i mladost nisu bili laki, jer su bili siromašni i bilo je dana kada su stomaci bili prazni, a nasilja u porodici nije falilo.

Očuh i majka poginuće u saobraćajnoj nesreći 20 godina kasnije, i da bi izdržavala sebe, sestru i dvojicu braće, Ejlin će početi da peva u jednom popularnom odmaralištu u Hantsvilu u Kanadi. Kada je napunila 25 godina, za svoje scensko ime odabrala je „Šanaja“ što znači „Krećem/krenula sam/idem“.

Prvobitno, pevaće kantri muziku, obrade i polako – autorske pesme, a nastupi su je doveli i do menadžera i uskoro njenog prvog muža, muzičkog producenta Mata Lenga, koji je i dan danas bitno ime muzičkog sveta, jer je sarađivao sa nekim od najvećih imena rok i pop muzike: AC/DC, Def Leppard, The Cars, Maroon 5, Ledi Gaga, Brajan Adams, Nickelback, Muse i drugima.

Mat i Sanaja

Zanimljivo, u periodu njihovog braka, koji će trajati od 1994-2010. živeli su u jednom zamku u Švajcarskoj, gde će Šanaja steći najbolju drugaricu, Mari-En Tibod koja im je ujedno bila i upravitelj zamka. U ironiji sudbine kao iz španske serije, Mat će prevariti ženu sa Mari-En i kada je Šanaja to otkrila, veoma brzo je usledio i razvod. Ali, nije to ironično, već ono što je usledilo narednih meseci – Šanaja se zbližila sa bivšim mužem Mari-En Tibod, jednim od senior menadžera u Nestleu, Frederikom Tibodom, i njih dvoje će se uzeti 31. decembra 2011. u Puerte Rikou.

Šta je dalje bilo sa Mari-En i Matom, teško je saznati, jer je Mat poznat po tome da privatni život krije kao zmija noge, a intervjue daje jednom u deset godina u proseku ali je autor teksta siguran da više nisu zajedno.

Na stranu neuspesi i uspesi privatnog života, Šanaja Tvejn ima prilično uspešnu karijeru. Od 1993. osvojila je čak 187 nagrada i priznanja, a samo neka od njih su: 39 BMI nagrada za pisanje i komponovanje, 26 Kanadskih kantri muzičkih nagrada, 12 Juno, 9 Billbord, 5 Grammy, 5 Američkih muzičkih nagrada, 4 Akademije kantri muzike i 3 kantri muzičke nagrade.

U Kanadi i Americi sa kantri albumom „The Woman in me“ Šanaja je postala poznata, a sa narednim, „Come on over„, svetski poznata. Čak 12 od 16 naslova sa ovog albuma biće posebno prodavani kao singlovi, a zbog posebnog miksa pop, rok i kantri muzike, ova pevačica će postaviti rekorde – dve godine će biti stalni član Bilbordove Hot 200 top liste, album će se prodati u preko 40 miliona kopija širom sveta i postati najprodavaniji album neke solo pevačice u istoriji kantri muzike i generalno sveta muzike, čime će zaraditi i nadimak „Kraljica kantri popa“

Nakon toga, brojni uživo nastupi po popularnim muzičkim emisijama i generalno tv-u, samo će joj doneti još više slave i sa sledećim albumom „Up!“ iz 2002. imaće skoro istovetan uspeh, sa prodajama u desetine miliona primeraka.

Nakon ovog albuma, u njenom prebukiranom životu jednostavno nije bilo vremena ( ni potrebe a ni mogućnosti) za nekom žurbom da se objavi nešto novo, tako da će sledeći studijski album „Now“ biti izdat tek 15 godina kasnije, 2017. sa zapaženim uspehom, s obzirom na (za trenutnu muzičku industriju) enormnu izdavačku pauzu, ali ni približno velikim koliko pređašnja dva.

Ipak, za ovu pauzu postoje dobri razlozi. Stalni nastupi uživo, turneje, koncerti, učestvovanje u raznim muzičkim emisijama, i nagrađivana linija parfema koji su joj zarada „sa strane“ otimali su joj vreme od provođenja u studiju. Drugo, nakon njenog kompilacijskog „Greatest hits“ albuma 2004., dugogodišnja pauza koju je uzela bila je ustvari posledica lajmske bolesti i disfonije koji su joj za malo uništili glasne žice. Nakon nekoliko operacija i mnogo vremena za odmor, Šanaja će se vratiti u studio i na binu, sa dovoljno stare slave da i dalje bude relevantna u svetu pop i kantri muzike.

Pročitajte još i Nick Cave objavio knjigu za decu!

Povezani članci

Ostavite odgovor

Back to top button