Naslovna stranicaŽivotSaveti: Kako pobediti jesenji umor i loše raspoloženje

Saveti: Kako pobediti jesenji umor i loše raspoloženje

Osim fizičke aktivnosti, pravilne ishrane, veoma je važno puštati dnevnu svetlost da dopre do organizma - iako nam deluje da je nema.

European Top 44 Airplay chart

Svake godine stignemo do ovog perioda kada nebo postane tmurno i kada se kišnim danima ne nazire kraj. Upravo živimo to godišnje doba. S obzirom na trenutne vremenske uslove, čovek ne mora inače da je meteoropata da bi osetio uticaj istih na svoje psiho – fizičko stanje. Srećom, postoje načini koji pomažu u smanjenju lošeg raspoleženja, pospanosti i podizanju nivoa koncentracije.

Svetlost

Uprkos tome što je Sunce sakriveno iza nekoliko slojeva kišnih i sivih oblaka, ipak dopire do nas. Zato je važno makar malo vremena svakog dana provesti napolju, na svežem vazduhu. Jer, čak i u ovom slučaju u organizmu se proizvodi hormon sreće.

Fizička aktivnost

Nije važno da li ćete ove jeseni krenuti na treninge o kojima već dugo razmišljate ili ćete naprosto samo prošetati svakoga dana od kuće do posla, ili do prodavnice. Posebno dobar uticaj ima šetnja u prirodi.

Photo by Takahiro Sakamoto on Unsplash

Ishrana

To što nema Sunca ne znači da ne može da se utiče na nivo vitamina D u organizmu. Upravo uz pomoć određenih namirnica možemo povećati, ili održati na zadovoljavajućem nivou, vitamin koji je posebno zaslužan za zdravlje kostiju i imunitet. Jesenje vreme je pravi trenutak da se u ishranu unesu šampinjoni, kozji sir, punomasni jogurt i mleko, riba, ali i sok od ceđene narandže.

Društveni život

Posebno je važno da se u ovom periodu godine vodi računa o aktivnom društvenom životu. Što više vremena provedenog sa prijateljima u čijem društvu vam je prijatno znači više vremena provedenog u dobrom raspoloženju. Takođe, baš iz ovih razloga je jesen pravo vreme za odluke poput upisa na ples, kurs neke veština kojom biste voleli da ovladate ili učenje nekog stranog jezika .

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
14.3 ° C
14.3 °
14.3 °
44 %
3kmh
92 %
Thu
14 °
Fri
18 °
Sat
21 °
Sun
24 °
Mon
23 °