1.1 C
Zrenjanin
5.12.2023.
Naslovna stranicaVestiSaveti pedagoga: 5 stvari na koje treba obratiti pažnju za lakši polazak...

Saveti pedagoga: 5 stvari na koje treba obratiti pažnju za lakši polazak u prvi razred

Jedna od glavnih uloga roditelja u ovom periodu jeste da decu nauče kako da komuniciraju sa svojim vršnjacima.

Radio 105 i Gomex vode te na Sajam knjiga

Polazak u prvi razred većinu roditelja dovodi u čudna raspoloženje gde se smenjuju i sreća i tuga, ali i strah od nepoznatog u šta se upušta njihovo dete. Vrlo je jasno da u slična emotivna stanja dolaze i sama deca. Upravo zbog toga treba biti na početku školovanja posebno pažljiv i obazriv kako bi se pomoglo klincima da kroz sve što ih čeka prođu što bezbolnije, ali i da izvuku maksimum svojih potencijala. Upravo o ovoj temi smo popričali sa pedagogom, Jelenom M. koja je savete roditeljima svela na pet najbitnijih.

Photo by Taylor Wilcox on Unsplash
  1. Objasnite deci da škola nije neko strašno mesto – veoma je važno da deci predstavite školu kao nešto lepo i korisno, nešto što će doprineti njhovom razvoju, otvoriti im neka nova vrata kroz usvajanje novih znanja. “Ni u jednom trenutku pred decom ne biste trebali da zauzimate stav da sada oni odlaze u školu kako bi ih učitelji npr. prevaspitali ili vaspitali. Stav bi trebao da bude sledeći – U toj učionici ćeš steći nove prijatelje, među kojima je i učitelj / učiteljica, a uz pomoć kojih ćeš naučiti i videti svašta novo i zanimljivo”, istakla je Jelena.
  2. Pomozite im u prvim danima da savladaju nove stvari – ne očekuje se da deca prilikom polaska u prvi razred već odlično drže olovku, a kamoli da umeju pomalo da čitaju i pišu. Korak po korak savladavaće nove tehnike, i nova znanja. Jedan od saveta naše sagovornice je da se sa decom nakon povratka iz škole poigrate – neka ono bude vama učitelj i neka pokuša da vam prenese sve što se u školi radilo tokom dana / radne nedelje.
  3. Prepoznajte kada je dete spremno da ide samo do škole – važno je da tokom prvih dana neko odvoji vreme i prošeta sa prvakom do škole, i da ga na kraju nastave sačeka i doprati do kuće. Svako dete je drugačije pa im samim tim i oslobađanje u ovom segmentu ide na njima svojstven način. “Danas se roditelji sve češće odlučuju da dovoze i odvoze decu. Ipak, jedan od bitnih momenata jeste i osamostaljivanje u kretanju po ulicama, koje i te kako utiče i na mnoge druge stavke u njihovom razvoju. Naravno, u ovom slučaju važnu ulogu imaju mnoge stvari – pa i sama udaljenost kuće od škole”, ističe Jelena.
  4. Razvijajte polako i postepeno radne navike kod vaših malaca – polako i sigurnim koracima utičite na to da vaše dete shvati i prihvati školu kao deo svakodnevice. Kroz zanimljive priče, iskustva, prilagođene njima, dajte im do znanja koliko je važno da obavljaju svoje radne obaveze na vreme, i koliko će im to značiti u budućnosti. Ono što pedagozi često ističu jeste da nikada ne upoređujete svoje dete sa nekim drugim – ako komšijsko dete savlada nešto brže ili sporije ne znači da je i jedno od njih manje sposobno. Budite pažljivi kako im zadaci ne bi predstavljali muku od malih nogu.
  5. Pričajte, pričajte, pričajte – naučite vaše dete da vam ispriča kako mu je protekao dan u školskoj klupi, u učionici, mimo onoga šta su radili na časovima. Na taj način ćete doći do saznjana kako se ophode vršnjaci prema vašem detetu, a kako ono prema njima i moći ćete na vreme da reagujete i usmerite malce tako da razviju komunikacione sposobnosti. Kada je bilo koji početak u pitanju veoma je važna iskrena i obostrana komunikacija, zaključila je Jelena.
Photo by Johnny McClung on Unsplash

Roditelji starijih školaraca budite slobodni pa podelite sa nama vaša iskustva i savete kako biste onima koji se tek nalaze u ovoj situaciji pomogli da prebrode početak nove etape odrastanja svog detat na što lakši način.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
1.1 ° C
1.1 °
1.1 °
70 %
7kmh
100 %
Tue
6 °
Wed
6 °
Thu
3 °
Fri
4 °
Sat
5 °