Naslovna stranicaZabavaMuzikaShiny Happy People (R.E.M.)

Shiny Happy People (R.E.M.)

European Top 44 Airplay chart

Vesela pesma o svetlucavim srećnim ljudima… ne baš tipično za R.E.M. bend koji je do ove numere iz 1991. bio poznat kao bend sa ozbiljno zvučećim numerama, a ovaj naslov posebno je bio iznenađenje za slušaoce posle zvukom suprotne “Losing my religion” i gostovanjem pevačice Kejt Pirson iz grupe B-52’s, koja je tih godina bila popularna sa naslovom “Love Shack”. Oba benda su iz istog grada, Atine u saveznoj državi Džordžiji, pa barem ovo gostovanje nije bilo toliko iznenađenje za tadašnje slušaoce alternativnog zvuka rock muzike.

Ovo je za malo mogla biti uvodna tema za “Prijatelje”, ali se produkcija serije odlučila za Rembrandts i “I’ll be there for you”

Mada, smislom, naslov jeste ozbiljan, jer je ironičan i inspirisan demonstracijama na Tjanamen trgu koje su se odigrale samo dve godine pre toga gde je ubijeno nekoliko stotina ljudi, uz prateći poster Kineske Vlade povodom celog događaja.

Haos kakvo veselje je bilo na Tjanamenu

Ova numera pojavljuje se i u kontroverznom dokumentarcu Majkla Mura “Farenhajt 9/11”, pri arhivskom snimku Džordža Buša kako se rukuje i poziraju za fotografisanje sa naftnim baronima Saudijske Arabije.

Ipak, poruka numere se zagubila, i ova numera će uvek ostati zapamćena kao “ona vesela” od R.E.M.-a, zbog čega je bend nije godinama voleo. Tu blizu kraja karijere u jednom od intervjua priznali su da su se vremenom navikli na ovu “sladunjavu glupu numeru” jer im je bila izazov, a i donela im je dosta novca i slave, pa čak i gostovanje u Mapetovcima 1999. gde su je izvodili pod naslovom “Furry happy monsters”.

Pročitajte još i Šala koja je otišla predaleko!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
13.9 ° C
13.9 °
12.3 °
55 %
2.4kmh
100 %
Sun
14 °
Mon
15 °
Tue
18 °
Wed
16 °
Thu
15 °