20 C
Zrenjanin
12.06.2024.
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninVesti iz Srbije i svetaSigurnosni sistemi za nove automobile će biti obavezni od jula

Sigurnosni sistemi za nove automobile će biti obavezni od jula

European Top 44 Airplay chart

Od 7. jula tekuće godine sigurnosni sistemi za nove automobile će biti obavezni. Nova regulativa EU nalaže da svi novoregistrovani automobili budu opremljeni određenim sigurnosnim sistemima pomoći u vožnji. Ovo pravilo važi samo za nove modele automobila koji će biti predstavljeni ove godine, dok će postojeći modeli morati da uvedu ove sisteme prilikom sledećeg redizajna ili lansiranja novog modela.

Jedan od ključnih sistema je Intelligent Speed Assistance (ISA), koji prati brzinu automobila i upozorava vozače kada pređu ograničenje brzine putem zvučnih ili vizuelnih signala. Ovaj sistem može blago smanjiti pritisak na papučicu gasa, ali vozači ostaju odgovorni za kontrolu vozila. ISA se ne može trajno isključiti i automatski se aktivira svaki put kada se automobil pokrene.

sigurnosni sistemi za nove automobile

Sigurnosni sistemi za nove automobile će sadržati:

Pored ISA sistema, novi automobili će morati da imaju i sledeće sisteme:

  1. Crna kutija (Blackbox): Ovaj uređaj beleži podatke o vožnji, kao što su brzina, kočenje i aktiviranje vazdušnih jastuka. Podaci se čuvaju samo u slučaju nesreće, kako bi se olakšala analiza događaja.
  2. Pomoć pri kočenju u nuždi: Automatski sistem koji prepoznaje opasne situacije i koči vozilo kako bi se izbegle ili umanjile nesreće.
  3. Svetlo za automatsko kočenje u nuždi: Signalizacija na zadnjem delu vozila koja se aktivira pri snažnom kočenju, upozoravajući ostale vozače.
  4. Upozorenje na umor: Sistem koji prati budnost vozača i izdaje upozorenja kada je potrebno napraviti pauzu.
  5. Asistent za vožnju unazad: Sistem koji detektuje osobe ili predmete iza vozila prilikom vožnje u rikverc, kako bi se izbegle nezgode.
  6. Upozorenje o napuštanju trake (Lane Assist): Sistem koji detektuje kada vozilo prelazi u drugu traku i pomaže vozaču da ostane u svojoj traci.

Takođe, novi automobili će imati pripremljen interfejs za ugradnju imobilizatora osetljivih na alkohol, poznatih kao „alcolocks“, koji će biti obavezni u budućnosti.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
20 ° C
20 °
17.3 °
84 %
4.1kmh
98 %
Sre
19 °
Čet
25 °
Pet
24 °
Sub
27 °
Ned
29 °