Naslovna stranicaŽivotSimbolika četiri sveće

Simbolika četiri sveće

U nedelju, u mnogim domovima će se upaliti četvrta sveća na prazničnom vencu. Šta to predstavlja?

European Top 44 Airplay chart

Čeriti nedelje pre katoličkog Božića, u domaćinstvima koje ovaj praznik obeležavaju 25. decembra, počne period koji se zove Advent.

U prevodu sa Latinskog, reč „advent“ znači „dolazak“. U ovom slučaju, dolazak se odnosi na dolazak na svet, rođenje Isusa Hrista i približavanje Božića.

Jedan od običaja koji se vezuje za advent je pravljenje (ili kupovina) advenstkog venca sa 4 sveće. Svake nedelje se pali po jedna sveća, što zapravo simbolizuje dan kada je Isus Hrist došao na svet. Na dan Božića, trebale bi da budu upaljene sve 4 sveće.

foto: LomiDertl from pixabay

Advenstki venac sastoji se od dva simbola: kruga i svetla. Krug ili prsten, bez početka i kraja, simbolizuje večnost i vernost. Svetlo sveće nagoveštava dolazeće svetlo- Isusa. Zimzeleno granje koje se upliće u venac predstavlja život koji ne prestaje.

Svetlo simbolizuju sveće. Iako se danas venci prave u svim mogućim bojama, tradicionalno mogu bili bele ili crvene ili kombinacija te dve boje. To je takođe simbolika i podseća na Isusovu žrtvu (crveno) i pobedu (belo). Uz to, svaka od sveća ima svoje značenje: prva sveća je sveća nade. Druga je simbol mira, treća predstavlja radost dok je četvrta- ljubav.

foto: blende12

Adventski kalendar je u poslednjih nekoliko godina postao popularan i u bjuti zajednici. Razne kompanije prave adventske kalendare koji kriju u sebi proizvode- uglavnom neka sitnija izdanja za putovanja. Tradicionalno, ovi kalendari su u sebi krili čokoladice i praveljeni su za decu- svakog dana trebali su da urade “nešto lepo”, i kao nagradu- svakog dana u decembru, do Božića, otvarali bi po jedan prozorčić i dobijali čokoladicu.

U gradovima širom Evrope se tokom adventske nedelje sprovode marketi na trgovima i glavnim ulicama. Ovi marketi, odnosno vašari, uglavnom su mesto gde svoje proizvode izlažu proizvođači tradicionalnih proizvoda, božićnih ukrasa i vašari mirišu na kuvano vino, slatko testo i praznike.

foto: LNLNLN from pixabay

Istovremeno, za vreme advenstkih nedelja počinju uglavnom i popusti u prodavnicama, ali je već više posledica modernog konzumerizma.

Svakako, ono što treba zapamtiti jeste da će ove nedelje zasijati sveća ljubavi u mnogim domovima… a ponašanje u skladu sa ovom simbolikom je uvek poželjno. Čak i ako ne obeležavate ovaj praznik, ljubav uključiti u svakodnevicu je uvek dobra ideja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
10 ° C
10.1 °
10 °
52 %
5.9kmh
100 %
Wed
17 °
Thu
17 °
Fri
14 °
Sat
14 °
Sun
16 °