Uradi sam - katalog
29.4 C
Zrenjanin
16.06.2024.
Uradi sam - katalog
Naslovna stranicaZabavaZanimljivoSinoć pun Mesec - danas kiša meteora

Sinoć pun Mesec – danas kiša meteora

Zagledajte se večeras u nebo, posebno u pravcu sažveđa Orion.

European Top 44 Airplay chart

Ukoliko ste sinoć i jedan trenutak proveli napolju verujemo da nije mogao da vam promakne pun Mesec koji se ozbiljno šepurio na nebu. Delovalo je da nam je nadomak ruke, da bismo ga dohvatili kada bismo samo malo jače skočili. Sigurno. Bio je to Krvavi mesec, ili kako ga još nazivaju – Putujući mesec.

Ako ste ljubitelji ovakvih pojava, obratite pažnju na nastavak texta, i na naredne dane.

Tokom večeri koja je pred nama stiže nam meteorska kiša Orionidi. U pitanju je srednja meteorska kiša što znači da se pojavljuje oko 20 meteora po satu maksimalno. Zanimljivo je što oni predstavljaju ostatke čuvene Halejeve komete.

Inače je ova pojava karakteristična za period u godini između 2. oktobra i 7. novembra, ali u noći koja je pred nama će dostiću svoj maksimum. Ipak, taj skoro pun Mesec će praviti malo problema kada je posmatranje ove astronomske pojave u pitanju – ako budete bili uporni i strpljivi moguće je da ćete ugledati po koju „zvezdu padalicu“ iz pravca sazvežđa Orion.

Kisa meteora
Photo by Prokhor Minin on Unsplash

Nakon ove kiše meteroa na red nam stižu planete – Merkur i Venera. Ponedeljak, 25. oktobar, biće najbolji dan za posmatranje Merkura koji će tada dostiću najvišu tačku iznad horizonta. Ovo će se dogoditi u jutarnjim satima, na istoku, tik pre izlaska Sunca.

Pre sam kraj oktobra, njegovog 29. dana, ista sudbina stiže i Veneru koja će biti na najvišoj poziciji pa će moći da se vidi na zapadu, tokom večeri, malo pre nego što zađe Sunce.

Izvor: carpenoctem.rs

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
29.4 ° C
29.4 °
28.4 °
35 %
3.1kmh
55 %
Ned
30 °
Pon
30 °
Uto
33 °
Sre
36 °
Čet
30 °