Uradi sam - katalog
29.4 C
Zrenjanin
16.06.2024.
Uradi sam - katalog
Naslovna stranicaŠkolska bašta osnovaca iz Taraša sve lepša i zelenija

Školska bašta osnovaca iz Taraša sve lepša i zelenija

Baštu su pripremili u jesen, a sada već ubiru prve plodove.

European Top 44 Airplay chart

Školska bašta je projekat koji, drugu sezonu, uspešno sprovode osnovci iz Taraša sa svojim učeteljicama. Projekat je pokrenula učiteljica Olivera Božović Mijatov sa svojim koleginicama Draganom Surlom i Draganom Pejački.

taras 01
Školska bašta u Tarašu (foto: privatna arhiva)

Iako im se vrlo često u bašti priključe predškolci i stariji osnovci, glavni učesnici radova su učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole.

Sezona radova za njih počinje u oktobru. Prva faza je posvećena istraživanju uslova za nicanje, uticaju belog luka na mikrobe i slično. Sledeća faza je priprema zemljišta za jesenji luk. S proleća pripremaju seme i zemljšte, određuju raspored setve i ostalih poslova.

taras 05
Školska bašta u Tarašu (foto: privatna arhiva)

Prve plodove beru upravo ovih majskih dana, a ostale do jeseni, kada organizuju jesenji bazar. Novac koji prikupe na bazaru iskoriste da steknu nova znanja od onih koji se već bave sličnim projektima i poslovima.

Osim što stiču nova znanja, upoznaju prirodu i svet biljaka, ova deca stiču vrlo važne radne navike, osećaj pripadnosti i uloge u timu. Naravno, što je vrlo važno, provode vreme napolju i druže se.

taras 04
Školska bašta u Tarašu (foto: privatna arhiva)

Projekat se realizuje u saradnji sa Udruženjem građana „Taraške rode“, Biofarmom Šokšić i dr Dušicom Antić koja je reonski lekar.

Prvu sezonu projekta „Školska bašta“, finansijski je podršala fondacija EuroNatur koja inače podržava projekte zaštite prirode u Evropi. Ove sezone, mali baštovani, trude se da njihova bašta bude samoodrživa.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
29.4 ° C
29.4 °
28.4 °
35 %
3.1kmh
55 %
Ned
30 °
Pon
30 °
Uto
33 °
Sre
36 °
Čet
30 °