Hrana i piće

Slavsko žito – Koljivo

Slavsko žito odnosno koljivo je neizoostavno na pravoslavnim slavama, a simbolizuje život, plodnost i blagoslov. Na dan Krsne slave, domaćin rano ujutro odnosi pripremljeno žito u crkvu, gde ga sveštenik osveštava. Nakon toga se ukućani i gosti, pre nego što sednu za slavsku trpezu poslužuju kašičicom slavskog žita.

Simbol

U hrišćanskoj tradiciji, pšenično zrno simbolizuje večni život, smrt i vaskrsenje. Kada se poseje, ono prolazi kroz proces umiranja i klijanja, iz koga nastaje novi život koji donosi obilje plodova. Slavsko žito se priprema kao dar Bogu u čast svetitelja koji se proslavlja, uz molitvu za zdravlje i blagostanje doma i svih ukućana, ali i kao znak sećanja i poštovanja prema preminulim precima tog doma.

Kako se služi koljivo?

Žito obično služi domaćica ili devojka iz kuće, poput ćerke ili unuke, i to na sledeći način: domaćica prinosi činiju sa žitom gostu, koji tada ustaje, prekrsti se, obrati se domaćinu i domaćici sa čestitkom povodom slave, a zatim uzme kašičicu žita. Nakon toga, ponovo se prekrsti i sedne. Prvo se žitom služe stariji članovi porodice i gosti, a potom mlađi. Tokom trajanja slave, poslužavnik sa žitom nalazi se pored slavske sveće.

Sastojci:

  • 300 g pšenice
  • 300 g mlevenih oraha
  • 250 g kristal šećera
  • vanilin šećer
  • malo muskatnog oraščića
  • malo cimeta

Priprema:

Prvo, žito treba dobro očistiti i oprati pod hladnom vodom. Zatim ga stavite u veću posudu jer će tokom kuvanja nabubriti. Pustite da provri, a zatim ga kuvajte još nekoliko minuta pre nego što procedite vodu. Ovaj postupak ponovite tri puta, svaki put sa novom hladnom vodom, dok voda ne postane bistra.

Procedite žito, ali sačuvajte oko 2 dl tečnosti od kuvanja. Zatim ga sameljite. U većoj šerpi pomešajte mleveno žito sa mlevenim orasima, ali odvojite deo oraha za dekoraciju. Dodajte šećer, vanilin šećer, malo cimeta i malo muskatnog oraščića. Ako želite da žito bude sočnije, dodajte malo tečnosti koju ste sačuvali iz kuvanja. Po ukusu, možete dodati i još šećera, ako volite slađe.

Na kraju, žito stavite u lepu činiju, pospite ga preostalim mlevenim orasima i ukrasite polutkama oraha.

Slavsku trpezu obogatite i sledećim receptima: Sarma – omiljeno jelo na Balkanu i zasladite se Štanglice sa orasima – brz i ukusan dezert.

Pratite nas i na Instagram i Facebook profilu.

Povezani članci

Možda će vas zanimati:
Close
Back to top button