Smrdibube – kako ih se otarasiti?

Smrdibube, da odmah počnemo tekst sa ovom napomenom, ne ubadaju ili ujedaju, i iako imaju sklonost da se neprimetno pojave i iznenada slete na vas (ili na vašu odeću ili kosu), smrdibube su uglavnom bezopasne za ljude.

Smrdibube su jedna od najdosadnijih napasti koje ulaze u naše domove, zajedno sa komarcima i bubašvabama (i onim crnim duguljastim bubama kojima trenutno ne mogu da se setim imena prim.aut.).

Vrsta smrdibube koju smo verovatno svi sreli je invazivna smeđa mramorirana smrdibuba koja je došla u naše krajeve 80-ih godina iz Azije i nije štetna za ljude. Svakako, može postati napast ako joj se dozvoli slobodno kretanje po sunčanim, inače prijatnim kupatilima i spavaćim sobama.

Pre nego što pređete u potpuni režim ubijanja insekata, informišite se o uzrocima problema i pronađite savete za prevenciju i upravljanje.

Šta privlači smrdibube?

Iako može delovati kao da ove napasti iznenada iskaču niotkuda, njihova prisutnost obično može da se poveže sa nekoliko faktora. Smrdibube vole voće (posebno zrelo voće), pa ako ste ljubitelj klasične voćne činije na pultu, zrele mirisne jabuke, kruške i banane mogu biti krivci. Nažalost, za stručnjake za baštovanstvo, smrdibube takođe uživaju u raznovrsnim autohtonim biljkama, od ukrasnih žbunova do vinove loze i korova. Poznato je da grickaju sve delove biljaka, uključujući cvetove, pupoljke, voće ili povrće, pa čak i orašaste plodove, tako da je verovatno da vaša bašta sadrži neke biljke koje ih zanimaju.

Smrdibuba 2

Da dodamo na listu neizbežnih privlačnih faktora smrdibuba – ovi insekti vole toplotu i sunčevu svetlost. Obično prolaze kroz „hibernaciju“ tokom zimskih meseci, često se krijući u zidovima ili neiskorišćenim prostorima kuće i dvorišta poput tavana i šupa. Kada zimske temperature počnu da rastu i dani postanu sunčaniji, insekti izlaze iz svojih skrovišta (bljak) i postaju aktivniji. Smrdibube, kao i ostale male napasti lako se provuku u prostorije, ali često ne znaju kako da izađu, što dovodi do toga da mala zajednica odjednom nastani vaš dom.

Smrdibube postoje tokom cele godine, ali verovatno ćete primetiti povećanje broja njihovih pojava tokom proleća i letnjih meseci, ili u toku miholjskog leta, kada su temperature dovoljno visoke i insekti koji su tražili toplu zimsku skloništa u vašem domu ili bašti počinju da se vraćaju napolje.

Kako se otarasiti smrdibuba?

Počnite tako što ćete pregledati sve moguće ulaze i obraditi očigledne pukotine ili otvore. Proverite okvire prozora (posebno na mestima koja često dobijaju sunčevu svetlost), okvire vrata, spoljni drveni oblog, pa čak i oko električnih utičnica i svetiljki. Zatvorite sve sumnjive površine sa kitom (preporučuje se silikonska formula za staklo) ili izvršite neophodne popravke kako biste sanirali veće otvore i moguće ulaze.

S obzirom na to da smrdibube privlače svetlost, razmotrite zamenu sijalica na spoljnim svetlima žutim sijalicama ili svetlima na bazi natrijumove pare, koja su poznata kao manje „privlačna“ za insekte. (Svetla na bazi natrijumove pare često se koriste radi smanjenja svetlosnog zagađenja u velikim gradovima ili blizu plaža gde se odvija gneždenje morskih kornjača.)

Jedna od najefikasnijih domaćih lekarija za smrdibuba u domu je nana. Listove nane iseckajte sitno, stavite ih u bočicu sa vodom, pa poprskajte oko prozora, okvira vrata, zavesa, lampi i svuda gde možete da zamislite moguće ulaze ili skrovišta, i broj smrdibuba će se vremenom smanjiti. Takođe su efikasna i esencijalnih ulja umesto listova.

Pročitajte još i 5 načina kako se otarasiti komaraca!