Sous vide – kuvanje u plastičnoj kesi?!

sous vide

Sous vide, francuski izraz koji znači „pod vakuumom“, nastao sredinom 1970-ih godina, predstavlja jedinstvenu kulinarsku metodu pri kojoj se hrana vakuumira i nežno kuva u vodenoj kupki na tačno kontrolisanoj temperaturi. Idealan za pripremu različitih vrsta hrane, uključujući meso, ribu i povrće, ovaj metod je popularan kako među profesionalnim kuvarima, tako i u kućnim uslovima.

Bilo da je u pitanju sočni odrezak, crvena riba ili hrskavo povrće, sous vide kuvanje pretvara svako jelo u kulinarski praznik i novitet na domaćoj trpezi koji će zaintrigirati goste i ukućane.

Ova tehnika kuvanja obezbeđuje savršeno skuvane obroke, čuvajući prirodne sokove.

Sous vide 2

Kuvanje metodom sous vide uključuje vakuumsko pakovanje sirove ili delimično pripremljene hrane u plastične vreće i potapanje u toploj vodi. Kada se koristi preporučeno vreme i temperatura, ovaj postupak polako pasterizuje hranu, uključujući piletinu i meso, čineći ih potpuno bezbednim za konzumaciju. Da podvučemo – ne u ključaloj vodi. Da, može da zabrine niska temperature kuvanja (obično između 50 i 60 stepeni Celzijusovih) koja može podstaknuti rast bakterija i spora, uključujući Clostridium botulinum, koje uspevaju u okruženjima bez kiseonika, ali u daljem tekstu pokušaćemo da vas uverimo u sigurnost ovakvog načina spremanja hrane.

Šta je sa plastičnim kesama koje se koriste za kuvanje?

Ne – kese koje se prodaju za sous vide kuvanje ne sadrže ftalate, BPA i druge hemikalije koje mogu negativno uticati na zdravlje. Isto važi za većinu, ako ne i za sve, plastične kese za zamrzavanje koje se mogu koristiti kao alternativa kada hrana neće biti skladištena nakon kuvanja, jer vam tada nije potrebno savršeno zatvaranje. Ako i dalje brinete zbog kuvanja u bilo kojoj vrsti plastike, možete kupiti višekratne kese od silikona koje su bezbedne za hranu i smanjuju količinu otpada od plastike.

Strahovi u vezi kuvanja u plastičnim kesama su neosnovani, jer (niskie) temperature koje se koriste pri kuvanju sous vide i vrsta plastike koja se koristi su sigurni za obradu hrane. Neaktivni polietilen ne nosi rizike povezane sa zagrevanjem kao kod drugih vrsta plastike jer ne sadrži aditive kao što su BPA ili ftalati (koji mogu preći u hranu i potencijalno negativno uticati na zdravlje). Ukratko, nema potrebe za strahom od plastičnih kesica ovog tipa.

sous vide 3

Osim upotrebe plastike uopšte, postoji zabrinutost u vezi sigurnosti kuvanja u plastičnim kesama. Najveća zabrinutost u vezi sa upotrebom plastičnih kesa je da se pri određenim temperaturama mogu osloboditi štetne hemikalije poput bisfenola-A (BPA). Ljudi su postali veoma obazrivi u vezi ovih hemikalija poslednjih godina, i mnogi su prestali da koriste plastično posuđe u mikrotalasnoj peći i višekratne plastične posude za čuvanje hrane. Mnogi su čak prestali koristiti plastične boce za vodu jer pod određenim uslovima (najviše sunčevoj svetlosti) mogu da se razgrađuju na mikroskopskom nivou.

Ako vas sve to brine oko plastike, zašto se onda ne brinuti o korišćenju plastičnih kesa u aparatu za sous vide kuvanje?

Evo zašto: sva sous vide kuvanja se obavljaju na temperaturama znatno ispod tačke ključanja, a tačka ključanja (100C) je temperatura na kojoj plastični materijali počinju da se raspadaju.