Život

Kako SPF štiti vašu kožu od sunca: Sve što treba znati

Sunčeva svetlost, iako prijatna i neophodna za život na Zemlji, može biti i izvor ozbiljnih problema za našu kožu ako je nepravilno zaštitimo. Jedan od najvažnijih alata u borbi protiv štetnih sunčevih zraka je SPF (Sun Protection Factor) – faktor zaštite od sunca. A znate li šta znači broj koji stoji pored ove reči?

Šta je SPF i kako radi?

SPF predstavlja meru koliko dugo možemo izlagati kožu sunčevoj svetlosti pre nego što počne da se crveni u poređenju sa zaštitom koju pruža bez SPF-a. Na primer, ako vaša koža počinje da se crveni nakon 10 minuta bez zaštite, SPF 30 trebalo bi da omogući izlaganje bez crvenjenja oko 300 minuta (ili 5 sati) pod istim uslovima, pod uslovom da se krema za sunčanje nanese pravilno i u dovoljnoj količini.

Kako odabrati pravi SPF?

Važno je odabrati zaštitini faktor u skladu sa vašim tipom kože i vremenom provedenim na suncu. Osobe sa svetlijom kožom i osetljivijim tipovima kože trebale bi koristiti SPF faktore od 30 ili više, dok osobe sa tamnijom kožom mogu koristiti niže faktore SPF-a. Međutim, važno je napomenuti da čak i ako imate tamniju kožu, sunčevi zraci mogu oštetiti kožu i uzrokovati prerano starenje i druge probleme.

Zašto je važno koristiti SPF?

Korišćenje zaštitnog faktora pomaže u zaštiti kože od opekotina, starenja kože, pojave bora, pa čak i od raka kože. UV zraci mogu prodreti kroz oblake i prozore, tako da je važno koristiti zaštitu od sunca tokom cele godine, bez obzira na to da li je sunčan dan ili ne.

Kako ga pravilno koristiti?

Da bi SPF bio efikasan, treba ga naneti u dovoljnoj količini 15-30 minuta pre izlaganja suncu. Preporučuje se nanositi ga ponovo svaka dva sata ili češće ako ste dugo u vodi ili se znojite. Mnogi ljudi greše jer nanose premalo kreme za sunčanje ili je nanose nedovoljno često, što smanjuje njegovu efikasnost.

spf

Razlika između UVA i UVB zraka

Važno je razumeti razliku između UVA i UVB zraka. UVB zraci su glavni uzrok opekotina od sunca i direktno doprinose riziku od raka kože, dok UVA zraci prodiru dublje u kožu inegativno utiču na starenje kože. Dobri proizvodi za sunčanje štite od oba tipa zraka, obezbeđujući tako sveobuhvatnu zaštitu.

Neophodan je u svakodnevnoj rutini

Mnogi kozmetički proizvodi danas uključuju SPF, od hidratantnih krema do šminke. Korišćenje ovih proizvoda može biti praktičan način da se obezbedi svakodnevna zaštita od sunca, ali treba proveriti nivo zaštitinog faktora kako biste bili sigurni da je dovoljan za vaše potrebe.

Mitovi o SPF-u

Postoji mnogo mitova o zaštitnom faktoru koji mogu zbuniti potrošače. Na primer, veći SPF ne znači da možete ostati duže na suncu bez nanošenja dodatne kreme za sunčanje. Takođe, on se ne akumulira – nanositi ga ponovo je neophodno kako bi se održala zaštita tokom celog dana.

Koliki zaštitni faktor treba da koriste deca?

Kada je reč o zaštiti dece od sunca, preporučuje se korišćenje SPF-a 30 ili više. Dečja koža je osetljiva i sklonija opekotinama zbog tanje strukture i bržeg reagovanja na UV zračenje. Ovaj faktor pruža efikasnu zaštitu od opekotina, starenja kože i dugoročnih oštećenja uzrokovanih sunčevim zracima, pritom ne opterećujući kožu preterano hemijskim sastojcima. Redovno nanošenje ovog nivoa SPF kreme pre izlaganja suncu, kao i tokom dužih boravaka napolju ili u vodi je neophodno da bi koža vašeg deteta ostala zdrava.

SPF

Saveti za bezbedno sunčanje

Pored korišćenja zaštitnog faktora, postoje i drugi koraci koje možete preduzeti kako biste zaštitili kožu od sunčevih zraka. Nosite šešir ili kačket, sunčane naočare sa UV zaštitom i boravite u hladu tokom najjačeg sunca, između 10 i 16 časova.

Zaštita od sunca je obavezna ne samo leti već tokom cele godine. Ukoliko planirate odlazak na putovanje sledeći tekst će vam takođe biti koristan: Nega kose na moru: Saveti za sjajnu kosu tokom letovanja.

Povezani članci

Back to top button