17.3 C
Zrenjanin
31.05.2024.
Naslovna stranicaProjektiZR SportSportsko udruženje "Sport tim"

Sportsko udruženje „Sport tim“

Srđan Neškovski iz Sportskog udruženja "Sport tim" pričao je o aktivnostima udruženja, i vrlo posećenoj besplatnoj školi plivanja.

Sportsko udruženje „Sport tim“, postoji osam godina, tokom kojih je postalo poznato po besplatnoj školi plivanja koju vodi Srđan Neškovski. Škola plivanja podrazumeva projekat „Zaplivaj život“ koji omogućava svima koji su u potrebi, da nauče da plivaju, ali i da savladaju plivačke tehnike.

Kako ste organizovani i plivače kog uzrasta imate u školi?

S ozbirom na to da mi nismo klub i da se ne takmičimo, u našoj školi mogu da budu i oni najmlađi, ali i odrasli ljudi. Ključna stvar je da je obuka za neplivače potpuno besplatna, kao i da podršku pružaju Grad Zrenjanin, Javna ustanova „Sportski objekti“ i Sportski savez Grada Zrenjanina.

Gde se i kako odvija taj trenažni proces?

Obuka se odvija tokom cele godine, kako na otvorenim, tako i u zatvorenim bazenima. Svi koji žele da nauče da plivaju mogu se prijaviti, pod uslovom da su prošli lekarski pregled, imaju najmanje pet godina i da nisu preosetljivi na vodu. Stariji neplivači su takođe dobrodošli, jer se program obuke svodi na iste osnovne elemente i tehnike plivanja, bez obzira na godine polaznika.

Nakon što završe obuku u manjem bazenu, polaznici prelaze u veći bazen kako bi dalje usavršavali svoje plivačke veštine. Ono što je posebno važno jeste da polaznici mogu ostati da dolaze i nakon što nauče da plivaju, radi druženja i vežbanja koliko god žele.

Kako motivišete ljude da vam se priključe?

Postoji svest o tome da je veština plivanja od suštinskog značaja za bezbednost i kvalitet života, posebno u mestu s toliko vodenih površina, a to jednako motiviše i decu i starije osobe da se priključe programu i prevaziđu svoj strah od vode.

Prijavljivanje za obuku je jednostavno, kontaktiraju nas direktno. Mali problem je što je broj polaznika ograničen kako bi se održao visok standard obuke i pažnja prema svakom pojedincu.

Treninzi se održavaju tri puta nedeljno tokom cele godine i traju po sat vremena, a polaznici nisu obavezni da dolaze redovno, već prema sopstvenoj želji.

Kako se finansirate?

Konretno, ovaj projekat, finansijski pomaže Grad Zrenjanin, od samog početka, dakle od 2016. godine. Osim toga, tu su i sponzori koji za kraj svakog ciklusa obezbede poklone i diplome za polaznike, a naravno, podršku imamo i od JU „Sportksi objekti“.

Šta smatrate najvećim uspehom?

Program se ne bavi takmičarskim plivanjem, već isključivo usmeren na sticanje osnovnih veština plivanja i obezbeđivanje bezbednosti u vodi, tako da takmičarske uspehe ne možemo isticati. Najveći uspeh ovog udruženja i ovog projekta je što je ogroman broj dece i odraslih prošao kroz ovu obuku. Što su svi oni otišli odavde kao plivači i što smo mogli da utičemo na to da kvalitet njihovog života bude bolji.

Ovaj sadržaj je sufinansiran iz Budžeta Grada Zrenjanina.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina, koji je dodelio sredstva.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...