Uradi sam - katalog
21.9 C
Zrenjanin
22.06.2024.
Uradi sam - katalog
Naslovna stranicaŽivotPutovanjaSrbija na "crvenoj listi" SR Nemačke

Srbija na „crvenoj listi“ SR Nemačke

Desetodnevni karantin je obavezan svakome ko iz Srbije uđe u Nemačku, ali u nekim slučajevima on može biti prekinut pre isteka.

European Top 44 Airplay chart

Od juče, 5. septembra, Srbija je ponovo stavljena na listu zemalja koje se smatraju visokorizičnim za putovanje od strane SR Nemačke.

To dalje označava da je samo potpuno vakcinisanim državljanima Srbije dozvoljen ulazak u ovu zemlju bez obzira na svrhu putovanja. Takođe, deca mlađa od 12 godina mogu da uđu u Nemačku uz pratnju bar jednog potpuno vakcinisanog roditelja / staratelja. Jedino je važno da je od primanja druge doze vakcine prošlo najmanje 14 dana.

Kada su u pitanju nevakcinisani građani Srbije dozvoljen je ulazak u SR Nemačku samo ukoliko osoba obavlja neku važnu funkciju ili se razlog putovanja nalazi na spisku neodložnih razloga za ulazak u Nemačku. Ukoliko postoji bilo kakva nedoumica u vezi sa ovim svako se možet obratiti nemačkoj Saveznoj policiji popunjavanjem formulara koji možete pronaći na ovom linku.

Ukoliko je osoba deset dana pre ulaska u Nemačku boravila u Srbiji treba da popuni elektronsku prijavu, koja je obavezna i za decu. Uz ovo je potrebno da se dostavi i negativan test na prisustvo virusa korona, potvrdu o vakcinaciji ili da je preležana bolest.

Karantin u trajanju od deset dana je obavezan i osobama koje prilikom ulaska u Nemačku imaju kod sebe potvrdu o vakcinaciji ili peležavnom virusu korona, ili negativan test.Karantin može biti prekinut čim se elektronskim putem dostavi neki od ovih dokumenata.

Turistička putovanja u Saveznu Republiku Nemačku trenutno ni u kom slučaju nisu moguća.

Sve gore navedeno se ne odnosi na nemačke državljane, građane neke od država Evropske unije, ili državljane Srbije i trećih država koji imaju pravo dugoročnog boravka u nekoj od država Evropske unije ili Šengenskog sporazuma, i članove njihove porodice.

Kada je u pitanju tranzit kroz Nemačku on je omogućen svima koji imaju pravo ulaska u zemlju koja je krajnje odredište. Ukoliko putovanje podrazumeva presedanje na nekom nemačkom aredoromu nije potrebno da putnik ima kod sebe nikakvu potvrdu (vakcinacija, test) niti da se izvrši digitalnu prijavu.

Na listu zemalja visokog rizika Nemčka je, osim Srbije, uvrstila i Albaniju, Azerbejdžan, Gvatemalu, Japan, Palestinsku samoupravu i Šri Lanku.

Sve najnovije informacije u vezi sa putovanjem u SR Nemačku pronaći ćete na zvaničnoj stranici Ambasade Savezne Republike Nemačke u Beogradu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
21.9 ° C
21.9 °
21.9 °
89 %
4.8kmh
81 %
Sub
22 °
Ned
30 °
Pon
31 °
Uto
33 °
Sre
33 °