Naslovna stranicaVestiKulturaSrećan divan dan Narodnom pozorištu "Toša Jovanović"

Srećan divan dan Narodnom pozorištu “Toša Jovanović”

Da nije bilo jedne ljubavi, i jednog žitnog magacina, pre skoro dva veka - možda nikada ne bismo imali predivnu, prepoznatiljivu Veliku scenu, u baroknom stilu.

European Top 44 Airplay chart

Narodno pozorište “Toša Jovanović” u Zrenjaninu u petak, 15. oktobra, obeležava svoj 182. rođendan. Skoro dva veka je prošlo od trenutka kada je žitni magacin, kao u onoj priči o ružnom pačetu i labudu, prerastao u najstariju pozorišnu zgradu u Srbiji.

Postoje dve priče u vezi sa nastankom ove zgrade kojom se Zrenjaninci ponose. Prva je jednostavna – grad je poželeo pozorište i od starog magacina za pšenicu, jedine dvospratne zgrade na trgu, napravio je pozorište. Zanimljivo je da postoji verovanje se u zidovima ove zgrade krije kamenje nekadašnje Bečkerečke tvrđave.

Druga verzija je zanimljivija i lepša – nije protkana kamenjem tvrđave, ali jeste ljubavlju. Jer, kako napominju iz NP “Toša Jovanović” – naš prelepi teatar je nastao iz ljubavi, ali je zahvaljujući ljubavi i opstao, ljubavi gledalaca i
stvaralaca.

Jedan bogati stanovnik Bečekereka se zaljubio u glumicu iz Pešte. Kako bi je nekako privoleo da što češće posećuje njegov grad – odlučio je izgradi prelepu zgradu pozorišta. Ova priča je opevana i ispričana u prvom ikada mjuziklu ovog pozorišta – “Bilo jednom u Banatu”.

U koju god verziju da više verujete, i koja vam se više dopada, jedno je sigurno – nakon izgradnje objekta te 1839. igrane su predstave na nemačkom, mađarskom pa tek onda na srpskom – na početku priče ovde beše Austrijsko carstvo.

Od 1946. godine nosi ime po čuvenom srpskom glumcu koji je rodom iz Bečkereka, Toši Jovanoviću, na predlog Todora Manojlovića. Nešto kasnije, 1956. godine, osnovano je i lutkarsko pozorište.

Povodom obeležavanja DAna pozorišta u petak, 15. oktobra, trebala je da bude premijerno odigrana nova predstava “Dečko iz poslednje klupe”. Međutim, zbog bolesti glumaca, na kratko je odloženo premijerno izvođenje.

Evo šta za vikend očekuje zrenjaninsku publiku:

Petak, 15. oktobar, 20h – Zlostavljanje (predstava po tekstu Ive Andrića);

Subota, 16. oktobar, 11h – Bajka o Majuški (Karela Novaka).

NP “Toša Jovanović”, Bajka o Majuški
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
13.9 ° C
13.9 °
12.8 °
49 %
5.8kmh
93 %
Thu
17 °
Fri
16 °
Sat
13 °
Sun
18 °
Mon
14 °