26.2 C
Zrenjanin
21.09.2023.
Naslovna stranicaŽivotSrećan nam Dan planete Zemlje

Srećan nam Dan planete Zemlje

Svake godine nestane između hiljadu i milion puta više prirodnih vrsta, nego što je to bilo pre 60 miliona godina.

European Top 44 Airplay chart

Danas se obeležava Dan planete Zemlje, još jedan u nizu takvih dana kada se posebno skreće pažnja na očuvanje životne sredine – jer ovo je naš jedini dom koji imamo.

Pa tako i na zvaničnom sajtu Earth day piše lepo – Dan Zemlje – svaki dan.

Konkretno, 22. aprila se obeležava od 1970. godine. u Sjedinjenim Američkim državama, a onda nakon 1992. širom čitavog sveta. Tada je na Konferenciji Ujedninjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja.

Ipak, brzina kojom populacija nastanjena na ovoj planeti dovodi do zagađenja i uništavanja životne sredine negde dovodi do zaključka da se čak ni tokom tog jednog dana u godini ne vodi računa o okolini, čitavom ekosistemu, i svemu što nam zapravo omogućava da dišemo i živimo. Malo li je.

Nemojte bacati najlonske kese, maske po ulici. Ako vam i ispadne slučajno, nemojte da vam bude teško da se sagnete, pokupite je i ponesete do sledeće kante za smeće.

Nemojte da mislite onako “A to je samo jedna kesa”. Kada to isto pomisli milion ljudi na planeti – to više nikako nije “samo jedna kesa”.

Evo i nekoliko zanimljivosti o Zemlji povodom njenog dana:

  • Zlatna žaba se smatra prvom vrstom koja je nestalo tokok savremenog doba. Ipak, da bi to bilo i zvanično – mora da prođe 50 godina. A posednji primerak ovog vodozemca viđen je 1989. godine;
  • Klimatske promene ne utiču samo na nestanak raznih životinjskih vrsta – na godišnjem nivou od poslednica upravo klimatskih promena umre više od 600 hiljada ljudi;
  • Godina na planeti Zemlji traje 365 dana – ali i 6 sati i 16 minuta;
  • To je ujedno i vreme za koje nestane između hiljadu i 10 hiljada puta više prirodnih vrsta nego što je to bio slučaj pre 60 miliona godina;
  • Udaljenos Zemlja – Sunce iznosi 150 miliona kilometara. Da bi bilo malo jasnije koliko je to – mlaznom avionu bi trebala 21 godina da pređe ovu razdaljinu ukoliko bi se kretao brzinom od 800 km/h.
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
26.2 ° C
26.2 °
26.2 °
42 %
7kmh
99 %
Thu
28 °
Fri
33 °
Sat
32 °
Sun
19 °
Mon
26 °