Srpska zajednica u Bocvani

Nad niskim kućama glavnog grada Bocvane, Gaboronea, kilometrima daleko, veoma nalik Vojvođanskoj ravnici, od skoro se prva da videti - Crkva Svetog Save, jedna od dva pravoslavna hrama na celom Afričkom kontinentu.

Od Srbije do Bocvane putuje se oko 170 sati automobilom, odnosno dotle ima nešto više od 13.000 kilometara. Ipak, i tamo nas ima. Srpsko stanovništvo se u Bocvanu naseljavalo u nekoliko navrata.

Naseljivanje je počelo negde krajem 19. veka, zatim nedugo nakon Drugog svetskog rata, kada su protivnici režima bežali kud koji mili moji, a kada su afričke zemlje stekle nezavisnost i priključile se Pokretu nesvrstanih, mnoge fabrike slale su svoje radnike u inostranstvo, a četvrti talas početkom devedesetih kada se bežalo od ratova i inflacije.

Tu negde 60-ih godina prošlog veka, u Bocvanu su počeli da dolaze lekari, arhitekte, tehnolozi, inžinjeri, građevinci itd, tako da danas, zvanično, tamo od 2.5 miliona stanovništva ima oko 1000 Srba, verovatno i više.

Srpski arhitekta Konstantin Mandić, koji je prvo radio u Zimbabveu 1979. godine je kao arhitekta Energoprojekta došao u Bocvanu, je jedan od istaknutih Srba, koji je tamo ostao upamćen po projektima stambenog kompleksa blizu univerziteta, nacionalnom fudbalskom stadionu i zgradi pošte u glavnom gradu Gaboroneu.

Srbi u Bocvani su se okupili u Srpsku zajednicu 2010. a sledeće godine otvorili su i prvu Srpsku školu u glavnom gradu, gde živi i radi oko 350 Srba, odnosno oko 30-ak porodica.

Crkva Svetog Save, jedina pravoslavna crkva u ovoj državi i druga po redu na celom afričkom kontinentu, gradi se od 2015., a osveštena je 2018. od strane patrijarha Irineja.

Svi građevinski radovi su završeni, a ostali su još samo završni procesi oko oslikavanja.

Vernici se okupljaju svake nedelje na jutarnjem služenju, kao i praznicima.

Inače, u Bocvani su hrišćani najbrojniji, ali su više u pitanju verske sekte koje su nastale iz hrišćanstva, ukombinovane sa lokalnim verskim običajima.

Ukoliko sanjate o odlasku u inostranstvo, a volite toplije krajeve, razmislite i o Bocvani, jer je sam jug Afrike dosta stabilniji i mnogo mirniji od ostatka kontinenta, dok Bocvana spada u politički najstabilnije države, gde se poštuju ljudska prava, nivo korupcije je (relativno) nizak, a prosečna plata, ako je verovati statistikama je oko 890 eura. Ipak, i cene su nešto veće od naših. Takođe, treba biti i upoznat sa činjenicom da je Bocvana pre nekoliko godina bila država sa najviše ljudi zaraženih HIV-om na svetu, kada je oko 25% stanovništva od 15-29 godina bilo zaraženo ovim virusom.

Fotografije preuzete iz Facebook grupe “Serbian Society in Botswana“, fotograf Lynette Stellenberg Nikolić.

Pročitajte još i najlepše crkve Vojvodine!