ZdravljeŽivot

Šta bi trebalo da znate o zubnom kamencu

Za Portal 105.rs piše dr Danica Simonović, stomatolog

Šta je kamenac?

Kamenac predstavlja čvrstu naslagu na zubima, taloži se na površini krunice zuba u vidu ploča koje mogu biti različite boje od žućkaste do tamno braon. Količina kamenca zavisi od oralne higijene, hrapavosti zubnih površina i funkcije pljuvačnih žlezda. Ako se ne održava oralna higijena, kamenac se može stvoriti i u roku od dve nedelje. 

Zašto je bitno redovno uklanjanje kamenca?

Zubni kamenac direktno deluje na desni vršeći pritisak i dovodeći do upale desni. Dugogodišnje prisustvo kamenca i upale desni može prouzrokovati veoma značajno oboljenje u stomatologiji a to je parodontopatija. Prilikom parodontopatije dolazi do oštećenja potpornih i koštanih struktura usled čega dobijamo situaciju u kojoj se zubi klate i ispadaju nezavisno od toga da li su potpuno zdravi ili pak zahvaćeni karijesnim lezijama.Kamenac takođe može usloviti povećanu količinu i akumulaciju štetnih bakterija u ustima i dovesti do neprijatnog daha.

Kako se kamenac uklanja?

Cela procedura se sprovodi u stomatološkoj ordinaciji ultrazvučnim aparatom a u specifičnim uslovima i ručnim instrumentima. Intervencija je bezbolna i pacijenti obično navode da je ovo najprijatnije iskustvo koje mogu da dožive kod stomatologa.

Kako prevenirati stvaranje veće količine zubnog kamenca i oboljenja koja može da izazove? 

Prevencija je ključ, a ona se ostvaruje redovnim pregledima i redovnim uklanjanjem kamenca. Ukoliko konstantno posećujete jednog stomatologa, on će Vas dovoljno dobro upoznati tako da će moći okvirno da Vam odredi vreme za periodično uklanjanje u zavisnosti od količine i brzine stvaranja. Preporuke za intervencijom mogu biti u periodu od 3,6,12 meseci u pojedinim slučajevima i češće. Takođe možete dobiti savet o pravilnom sprovođenju oralne higijene koja je, kao što smo rekli, veoma bitna u okviru ove teme.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Back to top button