Razno

Šta cveta u julu? Pripazite se ovih biljaka

Šta cveta u julu, jedno je od pitanja koje ovih postavlja sve više ljudi. Zbog toplog perioda, koncentracija polena u vazduhu bila je nešto niža. Međutim, povremene obilne padavine, dovele su do porasta vrednosti, a prognoze za naredne letnje mesece nisu povoljne za osobe koja se bore sa alergijama.

Simptomi alergije na polen su sve izraženiji, jer su upravo ovi uslovi prijali najivanzivnijoj korovskoj biljci, ambroziji.

Šta cveta u julu?

Jul je mesec intenzivnog cvetanja, a kada su trave u pitanju, tokom ovog meseca, najaktivnije će biti ježevica, lisičiji rep, mačiji ren, prava livadarka, pšenica i raž.

Kada je drveće u pitanju, iako predivno miriše, velike probleme alergičnim osobama, praviće lipa.

Ipak, najviše muke tokom jula praviće korovske biljke. Prva među najgorima, svakako ambrozija, za njom odmah i pelin, a intenzivno će cvetati štir, koprive, kiselica, bokvica i konoplje.

Odgovor na pitanje „Šta cveta u julu?“ smo dobili, ali period cvetanja ovih biljaka, naročito korova je tek na početku i neće se završiti tako brzo.

šta cveta u julu

Kako da manje budemo izloženi polenu?

Simptome polenskih alergija možemo značajno umanjiti ako se polenu manje izlažemo. A kako to da postignemo?

  • Izbegavajte duži boravak na otvorenom u doba kada je koncentracija polena najveća, a to je rano ujutro i tokom vetrovitih dana.
  • Koristite klima uređaje, jer oni pomažu da se vazduh filtrira i polen ostane napolju
  • Redovnim pranjem ruku i lica sprečićete da se polen zadržava na koži.
  • Presvucite se nakon što ste boravili napolju, a odeću operite ili odložite dalje od prostorija u kojima najviše boravite.
  • Pratite izveštaje o koncentraciji polena i prema tome planirajte svoje aktivnosti na otvorenom.

Zasićenost vazduha polenom u svim delovima Srbije, možete pratiti ovde.

Tokom letnjih meseci, vrlo su česte alergijske reakcije nakon dužeg izlaganja suncu. Ako se pojavi crvenilo na koži, umirite ga na ovih pet prirodnih načina.

Povezani članci

Back to top button