16.7 C
Zrenjanin
30.05.2024.
Naslovna stranicaPromoŠta je srčani crv kod pasa i kako se psi mogu zaraziti?

Šta je srčani crv kod pasa i kako se psi mogu zaraziti?

O ovoj parazitskoj bolesti razgovarali smo sa dr. vet. med. Sandrom Molnar.

European Top 44 Airplay chart

Kardiopulmonalna dirofilarioza je parazitska bolest koja napada pse i koju izaziva parazit, valjkasti srčani crv – Dirofilaria immitis. On živi u krvnim sudovima psa, a na ljubimce se prenosi ujedom komaraca. Odrasli parazit dugačak je 10-30 cm. Oni proizvode i oslobađaju u krvotok na hiljade sićušnih parazita koji se nazivaju mikrofilarije. 

Srčani crv kod pasa smešten je u arterijama pluća, a u poodmaklom stadijumu, crvi dolaze i do desne komore srca. Ciklus je jednostavan – kada usisa krv zaraženog psa, komarac unese u svoje telo larve ovog parazita. Nakon 15 – 30 dana, u njemu sazrevaju infektivne larve koje on prenosi na zdravog psa ujedom. 

Postoji oko 30 vrsta komaraca koje mogu preneti ovo oboljenje na ljubimca. Bolest srčanog crva na neki način je globalni problem i može se javiti kod pasa u čitavom svetu. Ipak, najviša stopa zaražavanja je u tropskim i regionima sa umerenom klimom. 

Ljubimac ne može dobiti bolest srčanog crva ako je u kontaktu s drugim zaraženim ljubimcem, putem hrane, vode ili deljenjem istog prostora.

Simptomi srčanog crva zavise od veličine psa, a pre svega od broja prisutnih crva u organizmu ljubimca. Što je više parazita prisutno, to je klinička slika ozbiljnija. 

Dijagnoza se uspostavlja jednostavnom analizom krvi.

Srčani crv kod pasa – prevencija bolesti

Takozvani “spot on” preparati koji se koriste radi zaštite od buva i krpelja ne mogu u potpunosti sprečiti komarce da napadnu ljubimca, ali imaju odbijajući efekat na njih. Zato je važno redovno ih primenjivati i zaštiti psa. 

Odbrana od ujeda komaraca i srčanog crva, izuzev primene preparata protiv buva i krpelja, obuhvata i hemoprofilaksu koja predstavlja primenu preventivnih preparta koji će sprečiti razvoj odraslog crva ukoliko komarac ubrizga larvicu u ljubimca.

Uslovi za zaražavanje kod nas stiču se u martu-aprilu i traju sve do novembra, pošto su komarci prisutni u tom periodu, te je tada važno  redovno davati psu preventivnu terapiju. 

O terapiji i preparatima, kao i o samoj bolesti raspitajte se u Pet shopu i veterinarskoj apoteci Luna M. Kako da svoje ljubimce zaštitite i od krpelja i buva, proverite ovde.

Sandra Molnar

Pet shop i veterinarska apoteka Luna M nalazi se u Pavla Aršinova 3, ulaz je iz ulice Dositeja Obradovića. Informacije možete dobiti i na 060 6788447.

Pratite ih i na Facebook-u.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
16.7 ° C
16.7 °
16.7 °
83 %
1.1kmh
8 %
Čet
16 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
25 °
Pon
27 °