Hrana i piće

Šta raditi sa jajima koja puknu prilikom farbanja? Probajte ova 4 recepta!

Nema razloga za paniku ako su vam jaja pukla dok ste ih farbali za Uskrs! To ne znači da ne možete da ih iskoristite. Jaja koja su pukla prilikom kuvanja su i dalje potpuno sigurna i pogodna za razne vrste jela. U stvari, čak možete napraviti nekoliko kreativnih jela koja mogu postati odličan dodatak vašem uskršnjem stolu. Evo nekoliko ideja šta raditi sa jajima koja puknu.

Pohovana jaja

Pohovana jaja su jelo koje možda nikada niste ni pomislili da napravite, ali zašto da ne! Mogu biti veoma ukusna, a sada svakako imate višak jaja.

Sastojci:

  • Jaja
  • Brašno
  • Prezle
  • 2 jaja (sveža koja niste polupali)
  • So i biber po ukusu
  • mlevena paprika
  • 1/2 kašičice sušenog origana (ili majčine dušice)
  • Ulje za prženje

Priprema:

Ako su vam jaja pukla u šerpi tokom kuvanja, izvadite ih ukoliko su srednje kuvana. Ako procenite da nisu dovoljno, ostavite ih još malo, a poslužiće i tvrdo kuvana. Zatim ih naravno oljuštite, a proces pohovanja je isti kao i kod svih jela. Dakle, prvo ih uvaljajte u brašno, zatim u jaja koja ste penasto umutili sa začinima i potom u prezle. Nakon toga ćete ih pržiti u ulju na uobičajeni način dok ne porumene. Ovom jelu ćete se vraćati i nakon Uskrsa.

Namaz sa jajima

Ovaj namaz je odličan dodatak jelima.

Sastojci:

  • 4 kuvana jaja
  • 2 kašike majoneza
  • 1 kašičica senfa (po želji)
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 1 kašičica maslinovog ulja (ako želite kremastiji namaz)
  • 1 kašičica svežeg peršuna, sitno iseckanog
  • 1/2 crvenog luka (po želji, sitno iseckanog)

Priprema:

Kada skuvate jaja i oljuštite ih, ispasirajte ih viljuškom ili sitno iseckajte, u zavisnosti od toga koliko želite da tekstura bude glatka. U činiji pomešajte ta jaja sa malo majoneza, senfa, limunovog soka i maslinovog ulja, pa sve dobro sjedinite dok ne dobijete mazivu, bogatu smesu. Začinite po ukusu solju i biberom, a ako volite dodatnu svežinu, umešajte i malo sitno seckanog crvenog luka i peršuna. Ovaj namaz je savršen na hlebu, pitama, krekerima, pa čak i kao umak uz meso. Praktičan, ukusan i neodoljivo kremast – idealan za uskršnji doručak ili užinu!

Rolat sa jajima

Ako imate mleveno meso i kuvana jaja viška, evo ideje za vas!

Sastojci:

  • 700 g mlevenog mesa (najčešće mešavina svinjetine i junetine)
  • 1 deblje parče hleba
  • 1,5 dl mleka
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 sirovo jaje
  • 1 kašika senfa
  • So, biber i suvi začin po ukusu
  • 4 tvrdo kuvana jaja

Priprema:

Za početak, uzmite parče hleba i potopite ga u malo mleka, pa kada lepo omekša, izgnječite ga prstima ili viljuškom. U većoj činiji pomešajte mleveno meso sa tim hlebom, dodajte sitno seckani crni i beli luk, jedno sirovo jaje, kašiku senfa, so, biber i malo suvog začina – pa sve to dobro sjedinite rukama dok ne dobijete kompaktnu smesu.

Na aluminijumskoj foliji formirajte od polovine te smese pravougaonik, kao podlogu. Kuvana jaja poređajte po sredini, jedno do drugog, pa preko njih rasporedite ostatak mesa. Pomoću folije nežno oblikujte rolat i zatvorite ga sa svih strana da jaja ostanu unutra.

Tako pripremljen rolat pažljivo prebacite u pleh obložen papirom za pečenje ili lagano podmazan. Ubacite u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 45 minuta, dok ne porumeni i zamiriše cela kuća.

Kada je gotov, ostavite ga nekoliko minuta da se prohladi pre sečenja – tada se seče lepše i drži oblik. Servirajte uz omiljeni prilogi uživajte u domaćem specijalitetu koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Salata sa jajima i piletinom

Za kraj jedan brži recept. Pronađite ga ovde.

Pratite nas i na Instagram i Facebook profilu.

Povezani članci

Back to top button