Šta saditi i sejati u julu?

Šta saditi u julu

Sada kada su najvreliji dani sezone uzgajanja pred nama, možda mislite da je vreme da se ašovčić i saksije odlože u šupu. Ali, možete posaditi mnogo različitih biljaka, kako jestivih tako i ukrasnih, u julu kako biste dobili drugi usev ili osvežili izbledele cvetne bašte, posude i saksije. Mnoge vrste jestivih biljaka mogu se sada posaditi iz semena, sve dok imate dovoljno vremena pre prvog mraza, koji iovako u poslednjih desetak godina stiže kasnije nego inače, zbog očiglednih klimatskih promena.

Salata

Salata

Salate, uključujući zelenu salatu i druge vrste salata, su brza i jednostavna biljka – seme može neprekidno da se seje od marta do septembra kako biste imali svežu salatu veći deo godine. Brazde u bašti ili saksija – salata ne bira mnogo. Razredite sadnice na razmak od 30cm ukoliko uzgajate salate sa glavicama, dok kod sorti koje se beru kontinuirano, jednostavno berite mlade listove po potrebi.

Šargarepa

Sargarepe

Šargarepu se kao jesenji usev se može sejati sve do kraja jula. Seme sejte direktno i retko u plitke brazde pripremljene zemlje ili u saksije sa kompostom. Preporučuje se izbegavanje razrđivanja sadnica kako biste sprečili napad šargarepine mušice, mada ako sejete u maloj bašti ili nekoliko saksija, ovoj štetočini će vaše šargarepice proleteti ispod radara.

Repa

Repa

Često zanemarena, repa vam omogućava dva useva iz jedne biljke – ukusni koren i listove odnosno „zelje“. Preporučuje se konzumiranje odmah nakon berbe, jer repe baš nemaju najduži „upotrebljivo do“ period. Sejte ih direktno u plitke brazde za ukusnu zimsku berbu.

Rotkvice

Rotkvica

Brzo sazrevajuće, lako se uzgajaju i skoro da nemaju problem sa štetočinama, rotkvice dodaju pikantan ukus salatama. Takođe se mogu uzgajati kao biljke pratioci drugim usevima.

Jesenji kupus

Kupus

Sada odlično vreme za sadnju zimskog kupusa kako bi imali dovoljno vremena da sazre pre pada temperature u jesen/zimu. Sadite ih na razdaljini od 45 cm, ostavljajući 60 cm između redova. Nežno ih pokrijte i dobro zalijte. Možda će vam biti potrebna mreža kako biste zaštitili glavice od gusenica kupusnjača i golubova.