Uradi sam - katalog
29.4 C
Zrenjanin
16.06.2024.
Uradi sam - katalog
Naslovna stranicaŽivotŽivotni prostorŠta sejati u februaru i martu?

Šta sejati u februaru i martu?

European Top 44 Airplay chart

Ukoliko ovo povrće ne posejete u februaru i martu, ne možete ga očekivati na svojoj trpezi. Ovih dana je vreme idealno za sejanje jer nema snega, tako da ukoliko ste planirali da imate bujnu baštu ove godine zasucite rukave. Ovo je povrće koje se seje:

Rotkvice

Rotkvice mogu da se seju već u februaru ili martu. One ne zahtevaju posebnu negu. Važno je da tlo bude vlažno i prve klice će krenuti već za nedelju dana. Prvih rotkvica za jelo će biti za već 60-90 dana. Zemlju treba dobro pripremiti, a rotkvice saditi u redove izmedju kojih će razmak biti oko 15cm. Dubina setve je 2cm, a razmak izmedju semenki 5cm. Rotkvice treba izvaditi na vreme jer ako budu stajale duže biće ljute za jelo, a i veoma tvrde.

Zelena salata

Zelena salata se može uspešno sejati u februaru i martu, kada temperature postanu blage. Seme se seje na dubini od 0,5 do 1 centimetar, a izmedju biljaka se ostavlja razmak od 15 do 30 centimetara. Salata preferira sunčane ili polusunčane položaje i dobro drenirano tlo. Redovno zalivanje je važno, ali pazite da ne preplavite biljke.

Grašak

Grašak je povrće koje zahteva hladnije temperature za klijanje i rast. Setvu graška je najbolje obaviti pred kraj zime. Ukoliko to obavite u aprilu prinosi će biti manji jer mu ne pogoduju temperature preko 25 stepeni. Grašak se takodje seje u redove izmedju kojih razmak treba da bude 20cm. Seme se seje na razmak od 5cm, a dubina je 4cm.

Spanać i blitva

Spanać i blitva su povrće koje uspeva najbolje kada se uzgaja nakon kupusnjača, paradajza i krastavca. Oba uspevaju na temperaturama većim od 4°C, pri čemu su mlade biljke otporne na kratkotrajne mrazeve do -7°C. Na otvorenom polju, setva se može obaviti krajem februara ili se može sačekati povoljniji period tokom marta, u zavisnosti od vremenskih uslova.

Luk

Crni i beli luk je otporan na niske temperature. Sadite ga u redove u dobro pripremljenom zemljištu. Sadite ga gusto i imaćete i mladi luk. Može da nikne za nedelju dana, za dva meseca će već biti mladog luka, a za pet meseci i glavice.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
29.4 ° C
29.4 °
28.4 °
35 %
3.1kmh
55 %
Ned
30 °
Pon
30 °
Uto
33 °
Sre
36 °
Čet
30 °