20.6 C
Zrenjanin
28.05.2024.
Naslovna stranicaŽivotHrana i pićeŠta su trans masti i kako ih izbaciti?

Šta su trans masti i kako ih izbaciti?

European Top 44 Airplay chart

Sigurno ste svi čuli za trans masti i da nisu zdrave, ali zbog čega? Kako one negativno utiču na nas i u kojoj hrani ih ima najviše? Istina je da mogu biti zdrave kada se koriste umereno i odgovarajuće vrste.

Šta su trans masti?

Trans masti, poznate i kao trans masne kiseline, prirodno se javljaju u mesu i mlečnim proizvodima od životinja poput krava, ovaca i koza koje imaju više komora u želucu za preradu hrane. Ove masti se formiraju kada bakterije u crevima ovih životinja obrade hranu. Sa druge strane, veštačke masne kiseline nastaju industrijskom obradom biljnih ulja, dodavanjem vodonika radi učvrščivanja i produženja roka trajanja. Iako se često koriste u industrijski prerađenoj hrani zbog svoje dugotrajnosti i jeftinije proizvodnje, veštačke trans masti su povezane sa brojnim zdravstvenim rizicima, uključujući srčana oboljenja i metabolički sindrom.

Opasnosti od trans masti

 1. Uticaj na nivo holesterola
  Trans masti povećavaju nivo lošeg (LDL) holesterola i smanjuju nivo dobrog (HDL) holesterola. Ovo dokazuje istraživanje objavljeno u Američkom časopisu za kliničku ishranu. Istraživači procenjuju da je, oko 30.000 prevremenih smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Državama povezano sa konzumacijom trans masnih kiselina.
 2. Povećanje rizika od srčanih bolesti
  Prekomerno konzumiranje hrane bogate trans mastima može povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Istraživanje sa Harvarda otkrilo je da konzumacija trans masnih kiselina iz parcijalno hidrogenizovanih ulja (PHO) „nezdravo utiče na više faktora rizika za kardiovaskularne bolesti i značajno doprinosi povećanom riziku od događaja vezanih za srčanu bolest.“
 3. Povećanje rizika od dijabetesa
  Trans masti takođe dokazano doprinose gojaznosti i dijabetesu. Jedno istraživanje objavljeno u New England Journal of Medicine uključuje preko 84.000 žena koje nisu imale srčane bolesti, dijabetes ili kancer kada je studija počela.

U kojoj hrani se najviše javljaju

Spomenuli smo na početku da postoje prirodne trans masti, u mesu i mlečnim proizvodima, ali su opasnije one veštačke. Ukoliko smanjite unos ove prerađene hrane, mnogo ćete doprineti svom zdravlju. Ovo su namirnice koje biste trebali da izbegavate:

 • zamrznuta pica
 • zaleđena testa
 • mocarela štapići
 • pekarski proizvodi
 • gotovi obroci od žitarica
 • čips i grickalice
 • gotovi sosovi
 • čokolade koje imaju nizak sadržaj kakaoa
 • margarin
 • biljna ulja
 • krema za kafu
 • kokice za mikrotalasnu
 • pržena brza hrana

Kako izbeći konzumiranje trans masti?

Da biste izbegli konzumiranje trans masnih kiselina najbolje je da se fokusirate na ishranu koja obiluje svežim, neobrađenim namirnicama poput povrća, voća, organskog mesa i mahunarki. Ostanite pri zdravim mastima koje možete pronaći u maslinovom ulju, avokadu, orašastim plodovima i divljoj pastrmci.

Kada konzumirate upakovane proizvode, pažljivo pročitajte deklaraciju i izbegavajte namirnice koje sadrže parcijalno hidrogenizovana ulja ili druge štetne sastojke. Čak i proizvodi koji se reklamiraju kao „bez trans masti“ mogu da sadrže do 0,5 grama po porciji, pa je važno detaljno proveriti sastojke kako biste bili sigurni da hrana zaista ne sadrži ove štetne masti.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
20.6 ° C
21.7 °
20.6 °
62 %
1.3kmh
56 %
Uto
19 °
Sre
25 °
Čet
26 °
Pet
22 °
Sub
27 °