Staklarstvo kroz vekove u Narodnom muzeju

Narodni muzej Zrenjanin priključiće se obeležavanju Međunarodne godine stakla, a svi posetioci će imati prilike da se upoznaju sa istorijom i razvojem oblikovanja stakla od utorka 15. marta.

Projekat „Staklena vitrina meseca“ počinje 15. marta i trajaće do 15. januara 2023. godine. On predstavlјa ciklus od deset kamernih tematskih postavki koje će se realizovati u okviru stalne postavke Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin.

Svakog 15. u mesecu sadržaj vitrine će se menjati, čime će se dobiti na dinamici načina prezentacije predmeta vezanih za staklarstvo i umetnost. Tematika vitrina će biti raznovrsna i predstaviće proizvodni program pojedinih staklara, tehnike izrade staklenih predmeta, načine upotrebe stakla, pojedine tipove stakla karakteristične za različite evropske regione i dr.

Prva tematska vitrina, koja će biti izložena u martu, posvećena je Murano staklu. Od srednjeg veka pa sve do danas Murano sa istoimenog arhipelaga u venecijanskom zalivu predstavlјa jedan od najznačajnijih evropskih staklarskih centara. Publici će ovom prilikom biti predstavljeno 5 predmeta sa akcentnom na tehniku milefjori – hilјadu cvetova (ital. millefiori).

Autor projekta je Dejan Vorgić, kustos Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin, koji je i jedan od članova stručne grupe Nacionalnog komiteta ICOM-a Srbije za saradnju stručnjaka raznih profila u zemlji i inostranstvu.