Razno

Projekat „Staklena vitrina meseca“ – Britansko staklo

U okviru projekta “Staklena vitrina meseca” do 15. juna u okviru stalne postavke Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin moći ćemo da pogledamo kamernu postavku posvećenu Britanskom staklu.

Razvoj Britanskog stakla kroz vreme može se kontinuirano pratiti od kasnog srednjeg veka pa sve do današnjice. Presovano staklo se razvilo u ranom 19.l veku kada prerada staklene mase prelazi polako iz zanatskih radionica u fabrike.

Najraniji primer presovanog stakla u Velikoj Britaniji zabeležen je 1831. godine, ali pravi uspon ovog tipa proizvodnje počinje posle 1845. godine, kada je ukinuta uredba kojom se staklo oporezivalo prema težini. Tada je postalo isplativo proizvoditi serije identično oblikovanih predmeta veće mase. Najpoznatija i najuspešnija serija britanskog presovanog stakla bio je Biserni niz (u plavoj i žutoj boji) kompanije Džordža Davidsona koja je uvedena 1889. godine i sa velikim uspehom proizvođena sve do Prvog svetskog rata.

Baš zbog ovakvih okolnosti, Zbirka primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin će među pet odabranih predmeta koji potiču sa područja Engleske predstaviti tri iz ove serije. Pored njih na postavci će se naći i stakleni čamac kompanije Edvarda Boltona, koji je posvećen britanskoj heroini Grejs Darling.

NMZ staklena vitrina meseca

Autor projekta je Dejan Vorgić, kustos Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin i jedan od članova stručne grupe Nacionalnog komiteta ICOM-a Srbije za saradnju stručnjaka raznih profila u zemlji i inostranstvu.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Back to top button