Štanglice sa kikiriki puterom – Savršena slatko-slana kombinacija
Za ljubitelje slatko-slanih kombinacija su štanglice sa kikiriki puterom pravi izbor. Njihova bogata tekstura i savršen spoj čokolade i kikiriki putera osvojiće sve generacije. Idealan su dodatak popodnevnom druženju uz kafu ili kao poslastica za vikend.
Štanglice sa kikiriki puterom
Sastojci:
Za brownie sloj:
- 100 g brašna
- 40 g kakaa u prahu
- 150 g šećera
- 2 jaja
- 100 g maslaca
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica vanilin šećera
Za sloj od kikiriki putera:
- 200 g kikiriki putera
- 100 g prah šećera
- 1 kašičica vanile
- 50 ml slatke pavlake
Za čokoladni preliv:
- 100 g tamne čokolade
- 1 kašičica biljnog ulja (opciono)
Priprema:
Prvo se priprema brownie sloj, koji je osnova ovog deserta. U velikoj činiji pomešajte suve sastojke – brašno, kakao, šećer i prašak za pecivo. U posebnoj posudi rastopite maslac, pa ga dodajte u suvu smesu. U to umešajte jaja i vanilin šećer. Kada sve sjedinite, dobićete gustu i glatku smesu koju treba da izlijete u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Gotov brownie treba da se potpuno ohladi pre nego što pređete na sledeći korak.
Dok se brownie hladi, prelazimo na pripremu sloja od kikiriki putera. U činiji pomešajte kikiriki puter, prah šećer, vanilu i slatku pavlaku. Smesa treba da bude svilenkasta i lako maziva. Kada je brownie potpuno hladan, ravnomerno nanesite ovaj kremasti sloj preko njega. Ovo je trenutak kada desert dobija svoju prepoznatljivu bogatu aromu.
Za finalni sloj, otopite tamnu čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj, uz dodatak kašičice biljnog ulja za sjaj. Čokoladni preliv ravnomerno prelijte preko sloja od kikiriki putera i poravnajte spatulom. Celo jelo stavite u frižider na nekoliko sati, kako bi se svi slojevi lepo stegli.
Kada se kolač potpuno ohladi, pažljivo ga isecite na pravougaone štanglice.
Obratite pažnju na sledeće
Kod pripreme fila, jako je važna vrsta kikiriki putera koji koristite. Ako primetite da je fil previše čvrst (trebalo bi da bude dovoljno maziv, ali ne previše tečan), možete dodati po kašičicu slatke pavlake, jednu po jednu, dok ne postignete željenu konzistenciju. Što se soli tiče, to zavisi od samog kikiriki putera. Ako koristite onaj koji već sadrži so, dodatno soljenje možda neće biti potrebno. Međutim, ako koristite neslani kikiriki puter ili jednostavno volite da fil ima izraženiji slani ukus, slobodno dodajte malo soli po ukusu!
Ovaj kolač se peče u manjoj tepsiji, jer je važno da slojevi budu dovoljno debeli kako bi se postigla bogata tekstura i pravi balans ukusa između baze, fila i preliva.
Recept možete malo izmeniti
Ako želite da štanglice dobiju još bogatiji ukus, možete dodati seckani kikiriki u kremasti sloj sa kikiriki puterom. Ovaj dodatak daje finu teksturu i još jači ukus kikirikija.
Za ljubitelje bele čokolade, možete zameniti tamnu čokoladu za belu čokoladu, koja će deserta učiniti slađim i kremastijim. Naravno, izbor čokolade zavisi od vaših preferencija.
Ako volite nešto manje klasično, možete dodati komadiće čokolade u sam brownie sloj. Ovako ćete dobiti još bogatiji, čokoladniji ukus.
Ovo je manji recept
Ovaj recept je odličan za sve koji žele brzo da naprave kolač u manjoj količini, idealan za manje proslave ili ako sami uživate u slatkišima. Što je najbolje, recept se lako može udvostručiti ako želite da napravite veće količine – na primer, ako pečete u standardnoj tepsiji.
Da li ste isprobali recept za Štanglice sa orasima – brz i ukusan dezert.?
Svoj omiljeni radio i portal pratite i na Instagram i Facebook profilu.
Štanglice sa kikiriki puterom Štanglice sa kikiriki puterom Štanglice sa kikiriki puterom Štanglice sa kikiriki puterom Štanglice sa kikiriki puterom Štanglice sa kikiriki puterom Štanglice sa kikiriki puterom