Izgradismo ovaj grad na ROKENROLU! (Starship)

Pesma „We Built This City“ benda Starship osvaja 16. novembra 1985. prvo mesto na Bilboardovoj Hot 100 top listi, da bi kasnije bila proglašena za najgoru pesmu svih vremena prema časopisu Blender.

Numera je kritika pohlepnih korporacija koje navodno uništavaju scenu živih nastupa u Los Anđelesu, a napisana je od strane dugogodišnjeg tekstopisca Eltona Džona, Bernija Taupina, i Martina Pejdža, frontmena engleskog sintpop benda Q-Feel. Pesma je u originalu imala mnogo mračniju atmosferu pre nego što su producenti benda Starship preoblikovali u singl sa posebnim težištem na refrenima kako bi privukli širu publiku.

Prema rečima Pejdža, pesma i dalje ima određeni oštar ton koji probija tu sladunjavu spoljašnost. „Ako zastanete i poslušate stihove i strofe… Slušamo nešto prilično sofisticirano i usmereno ka naglašavanju tamne strane korporacija. Tako da je vrlo zanimljivo da ako dublje zaronite u tu pesmu, primetićete tamniji tok teksta.“ – izjavio je Pejdž jednom prilikom.

Međutim, Blender nije prihvatio ovu perspektivu. „Oni tvrde da je anti-komercijalna, ali odiše komercijalizmom korporativnog roka ’80-ih“, kaže urednik magazina Krejg Marks. „To je pravi odraz onoga što je praktično ubilo rok muziku osamdesetih godina.“

Pročitajte još i Tomi, čarobnjak flipera!