Super Mario film u bioskopima!

Pre tri decenije, Mario i njegov brat Luiđi, posle nekoliko godina neverovatne popularnosti u svetu video igara, dobili su svoju prvu pravu ekranizaciju i prelaz iz sveta video igara u svet filma (ne računajući dečiju emisiju koja je počela da se emituje nekolko godina ranije).

I to je bilo možda nešto najgore što su oba sveta do tada videla.

Film je uspeo da, najblaže rečeno, uradi sve pogrešno. Od karaktera likova, preko imena (Mario Mario i njegov brat Luiđi Mario), radnje, postavke, samog sveta – sve što je Holivud mogao da uradi pogrešno sa intelektualnim vlasništvom i maskotom firme Nintendo, uradio je. Ovaj film će utemeljiti nepisano pravilo da filmovi snimani po video igrama u 99% slučajeva ne zasluže ocenu veću od 5/10, a kompanija Nintendo će prećutno i veoma, veoma oprezno davati dozvole za ekranizacijama njihovih karaktera, sa povremenim izletom u vode animacije, sa marginalno većim uspehom. Istina, sama izvorna priča je najjednostavniji kliše heroja koji spašava princezu od zmaja, ali ono što je Super Mario Bros. the Movie uradio nije uspelo da zadovolji nikoga osim veoma malog broja ljudi koji vole filmove toliko loše da su (jedva) dobri.

Tri decenija kasnije, Mario i Luiđi ponovo će pokušati da osvoje srca publike, ovaj put u mnogo udobnijem okruženju 3D grafike.

Ali, ovaj put, baš zbog debakla pre 30 godina, i publici koja je postala mnogo zahtevnija, celoj priči je pristupljeno mnogo ozbiljnije. Grafički, crtani film izgleda potpuno isto, čak i možda bolje i lepše od najmodernijih izdanja Super Mario igara. Priča poštuje izvorni materijal, kao i sve nadogradnje istog u poslednjih nekoliko decenija, likovi su oni uz koje su odrastale generacije, a čak i gledaoci koji samo znaju da tamo neki crveno-plavi brkati čikica Mario skače na pečurke, moći će da gledaju film bez ijednog problema ili pitanja šta se to dešava.

Istina, film je više orijentisan ka mlađoj publici, ali i starija publika, pogotovo fanovi franšize imaće šta da vide, i još više – prepoznaju. Sitni detalji, reference na mnoge druge Nintendove junake, pa i same priključne video igre SMB franšize, sve je tu na jednom mestu, kompaktno spakovano u sat ipo vremena, odlični su zalogaj za sve uživaoce jedog od najpopularnijih likova video igara na svetu.

Film se prikazuje u Cinestaru i drugim bioskopima u Srbiji od 6. aprila.