20.6 C
Zrenjanin
29.05.2024.
Naslovna stranicaŽivotZdravljeSušenje kose prirodno ili fenom?

Sušenje kose prirodno ili fenom?

Mnogi tvrde da je sušenje kose prirodno mnogo bolje od feniranja kose jer se smanjuje upotreba toplote i na taj način se kosa ne oštećuje, ali da li je to istina?

European Top 44 Airplay chart

Kada je sušenje kose u pitanju postoje dve opcije. Prirodno sušenje kose ili fenom. Mnogi smatraju da je prirodno sušenje zdravije za kosu, ali prema rečima frizera Cima Mahonija, ta tvrdnja je zapravo mit. Mahoni ističe da je nežno feniranje kose na najnižoj temperaturi i brzini sušenja bolja opcija od prirodnog sušenja. On objašnjava da kosa apsorbuje velike količine vode kada je mokra, što je čini slabijom i podložnijom oštećenjima.

Pramen kose se sastoji od različitih veza, uključujući i vodonične veze, koje se lome kada kosa postane mokra. Osim toga, kosa gubi elastičnost kada je mokra, što je čini podložnijom pucanju i lomljenju. Studija s Univerziteta Yonsei u Koreji potvrdila je ovo, pokazujući da je ćelijska membrana kose oštećena samo kod osoba koje su je prirodno sušile, zbog dužeg kontakta sa vodom.

Dakle, iako mnogi smatraju da je prirodno sušenje bolje za kosu, istraživanja ukazuju na to da je nežno feniranje na niskoj temperaturi zapravo bolje za zdravlje kose. Važno je koristiti pravilnu tehniku feniranja i izbegavati prekomernu upotrebu toplote kako biste očuvali zdravlje vaše kose.

Kako osušiti kosu bez da je oštetite?

Koristite peškir od mikrovlakana umesto običnog frotirskog peškira, jer je nežniji prema kosi i smanjuje trenje. Takođe umesto peškira možete koristiti pamučnu majicu. Kosu perite mlakom vodom, jer vruća voda može isušiti kosu i ioštetiti je. Ne trljajte kosu grubo peškirom, već je nežno tapkajte da biste uklonili višak vlage. Dopustite kosi da se prirodno osuši do određene mere pre upotrebe fena za kosu, kako biste smanjili izlaganje toploti.

Pre sušenja kose, nanesite sprej za zaštitu od toplote kako biste kosu zaštitili od visokih temperatura. Podesite fen za kosu na nižu ili srednju temperaturu da biste izbegli oštećenje.

Držite ga na udaljenosti od najmanje 15-20 cm od kose kako biste smanjili izloženost toplini. Ako imate kovrdžavu kosu, koristite difuzor koji će ravnomerno rasporediti vazduh i smanjiti oštećenje.

Redovno koristite hidratantne i hranljive proizvode za kosu kako biste očuvali njenu strukturu i smanjili oštećenje uzrokovano sušenjem i oblikovanjem.

Ukoliko ste razmišljali o kupovini nekog stajlera za kosu, pročitajte ovaj tekst Razmislite pre nego što investirate: Da li Dyson vredi toliko novca?

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
20.6 ° C
20.6 °
20.6 °
71 %
4.4kmh
6 %
Sre
25 °
Čet
26 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
26 °