Svaki treći poginuli na putu stariji od 65 godina

Image by Rico Löb from Pixabay

Agencija za bezbednost saobraćaja danas je objavila da je ove godine u Srbiji 187 osoba izgubilo život u saobraćajnim nezgodama, od kojih je 68 bilo starije od 65 godina. To predstavlja povećanje od 36% u odnosu na isti period prošle godine, sa 18 više poginulih starijih osoba.

Podaci Agencije ukazuju da se osobe starije od 65 godina najčešće povređuju između 17 i 20 časova, pa se ističe važnost nošenja svetlo-odbojnih prsluka, retro-reflektujućih oznaka i svetlije odeće radi bolje vidljivosti za vozače i druge učesnike u saobraćaju.

Statistika takođe pokazuje da je svaki drugi pešak koji je poginuo u saobraćajnim nezgodama bio stariji od 65 godina, kao i da je sedam od deset biciklista koji su izgubili život u saobraćaju takođe bilo starije od 65 godina.

„S obzirom na smanjenu pažnju, koncentraciju, procenu rizika i sporije kretanje koje se javlja u starijem dobu, veoma je važno razgovarati sa starijim osobama i podsećati ih da budu posebno oprezni u saobraćaju. Treba obratiti pažnju prilikom prelaska puta, vožnje bicikla, kretanja u naselju i van njega, posebno u večernjim satima i pri smanjenoj vidljivosti“, ističe se u saopštenju.

Agencija za bezbednost saobraćaja takođe upozorava vozače da budu oprezni i obrate pažnju na pešake i bicikliste koji su najugroženiji u saobraćaju, predstavljajući ranjivu grupu učesnika.