Naslovna stranicaVestiSvetski dan bez duvana

Svetski dan bez duvana

Donesi odluku - ostavi duvan!

European Top 44 Airplay chart

Svetski dan bez duvana obeležava se danas, 31. maja, pod sloganom “Donesi odluku – ostavi duvan“!
Ovaj slogan smišljen je sa ciljem da podrži ohrabri pušače korisnike duvana da prestanu da puše, ili barem da smanje količinu duvana koju konzumiraju.

U našoj (maloj) državi prosek pušača je veći od zemalja u regionu, a prema poslednjim podacima puši oko 2,5 miliona odraslih stanovnika, i to više muškarci. Zbog duvanskog dima, u Srbiji svakog dana premine 44, a na godišnjem nivou prevremeno umre oko 15.000 ljudi, što je npr. približno broju stanovnika Bačke Topole.

Image by Sam Jotham Sutharson from Pixabay

Ostaviti pušenje je stvar volje, i za neke zahteva veliki mentalni pa i fizički napor, dok drugi mogu i uspeli su u tome, odnosno kako se kaže – uspeli su da preseku. Ipak, takav nagli način ostavljanja pušenja često se pokaže kao neuspešan, pa bi onda trebalo pokušati postepeno smanjivati količinu popušenih cigareta ili kutija dnevno. Ne treba čekati sledeći Svetski dan bez duvana, ali najbolje je krenuti danas.

Jedan od načina kako se izboriti sa ovom zavisnošću koja jako loše utiče na zdravlje, a sa poskupljenjem cena cigareta i duvanskih proizvoda na svakih 6 meseci i kućni budžet, jeste da prvo krenemo da zapisujemo ili makar uočimo kada dobijamo želju za cigaretom. Želja može trajati oko 5 minuta i pre nego što nas mine, možemo da napravimo listu petominutnih strategija šta da radimo za to vreme a da ne zapalimo cigaretu. Možemo čak i okačiti negde u kući ili na radnom mestu veliki natpis “SMANJI CIGARETE”, čisto da nam bude mentalni podsetnik. Umesto odlaska na puš pauzu, možemo malo da se prošetamo, da žvaćemo žvake, grickamo suncokret ili neke druge (nesoljene) semenke, pa čak i ako samo držimo čašu pića u ruci kojom pušimo ili pijemo iz slamčice kada smo u izlasku, to može biti od pomoći da nam ruke i usta budu zauzeta nečim drugim umesto cigaretom.

Borba da prestanemo da pušimo nije sprint od 60 metara, već maraton koji se dobija na upornost i izdržljivost. Zdravi bili!

Image by OpenClipart-Vectors from Pixabay

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
9.4 ° C
11.2 °
9.4 °
62 %
3.1kmh
100 %
Thu
17 °
Fri
18 °
Sat
14 °
Sun
18 °
Mon
12 °