Uradi sam - katalog
21.7 C
Zrenjanin
16.06.2024.
Uradi sam - katalog
Naslovna stranicaZabavaZanimljivoDanas je svetski dan bicikla

Danas je svetski dan bicikla

European Top 44 Airplay chart

Svetski dan bicikla je prilika da se istaknu koristi korišćenja bicikla kao jednostavnog, pristupačnog, čistog i ekološki prihvatljivog sredstva održivog prevoza. Bicikl doprinosi čistijem vazduhu, smanjenju gužvi i pogodan je za sve grupe lica.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je Svetski dan bicikla u aprilu 2018. godine. Profesor Leszek Sibilski, poljsko-američki društveni naučnik i zagovornik biciklizma, došao je na ideju, koja je inspirisala njegovu klasu sociologije da promoviše biciklizam. Rezolucija je usvojena od svih 193 članica, što pokazuje globalnu podršku biciklizmu.
Bicikl postoji više od dva veka. Prvi bicikli, „dendi konjići“, izmišljeni su početkom 19. veka. Od tada, bicikli su se značajno razvili i postali su ključan deo svakodnevnog života mnogih ljudi.

Na današnji dan, 3. juna, proslavlja se Svetski dan bicikla kako bi se istakle koristi korišćenja bicikla kao sredstva za održiv razvoj, jačanje obrazovanja, uključujući fizičko obrazovanje, za decu i mlade, promocija zdravlja, prevencija bolesti, promocija tolerancije, međusobnog razumevanja i poštovanja, kao i olakšavanje socijalne inkluzije i kulture mira.

svetski dan bicikla

Svetski dan bicikla: Koje su prednosti vožnje bicikla?

  • Bicikli su održivo i ekološki prihvatljivo sredstvo prevoza koje igra značajnu ulogu u smanjenju zagađenja vazduha i saobraćajnih gužvi.
  • Vožnja bicikla je odličan način vežbanja koji izvanredno doprinosi poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja, jačanju mišića i ukupnoj fizičkoj kondiciji.
  • Za razliku od drugih prevoznih sredstava, bicikli su pristupačni i dostupni ljudima svih životnih sredina.
  • Bicikli imaju bogat kulturni značaj u mnogim delovima sveta. Simbolizuju slobodu, avanturu i povezanost sa prirodom.
  • Bicikli imaju i ekonomske benefite jer ih svako može priuštiti, a imaju i manje troškove održavanja u poređenju sa motornim vozilima.

Pored vožnje bicikla važno je i da puno šetamo. A da li je bolje šetanje od trčanja saznajte u tekstu Hodanje ili trčanje? Šta je bolje za vas.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
scattered clouds
21.7 ° C
21.7 °
21.7 °
76 %
2.1kmh
50 %
Ned
22 °
Pon
30 °
Uto
32 °
Sre
35 °
Čet
33 °