Svetski dan pice, ali i bilo koji drugi, u Italiji ne može da prođe bez pice. Međutim, kada Italijani kažu pica, oni misle na margaritu, simbol Italije star 133 godine.
Margarita je poznata i po tome što na sebi nosi boje italijanske zastave: zelenu od bosiljka, belu od mocarele i crvenu od paradajza.
Kada mi kažemo pica, najčešće pomislimo na karpićozu, vrstu koju u svom meniju imaju sve picerije i koju manje-više svi jedu. Ista situacija je i u Italiji. Kaprićozu zovu klasičnom ili tradicionalnom picom, dok su je pica majstori ranije zvali i “očisti frižider” picom. Naravno, zbog sastojaka koji su uglavnom dolazili od ostataka iz frižidera. Ovu vrstu pice, 1937. godine, osmislio je vlasnik picerije La Capricciosa koja se nalazi u ulici Via del Corso u Rimu.

Od tada, doživela je sitne transformacije, pa se čak i u Italiji mogu razlikovati sastojci, ali po tradicionalnom receptu, kaprićoza sadrži pet standardnih sastojka. Paradajz pire, mocarela, italijanska kuvana šunka, artičoka i kremini pečurke. Masline su opcione, kao i jaje na sredini. Još jedna karakteristika ove vrste i ono po čemu se zapravo razlikuje od Quattro Stagioni pice je to što su sastojci na kaprićozi nasumično poređani – pobacani.
Kaprićoza, u prevodu sa italijanskog, znači kapriciozna ili hirovita.
Ovu hirovitu porodičnu picu možeš da osvojiš, ukoliko nas pažljivo slušaš, ispratiš nagradne zadatke i brzo i uspešno ih rešiš.
U meniju Picerije Aquarius, svakako se nalazi kaprićoza koju uz ostale pice iz ponude možete probati u Žarka Zrenjanina 53a ili poručiti na 023 510 248.