Život

Svetski dan stanovništva: Značajno smanjenje stanovništva u Evropi

Svetski dan stanovništva obeležava se 11. jula, što je inicijativa Ujedinjenih nacija od 1987. godine, kada je na Zemlji živelo pet milijardi ljudi. Danas, globalna populacija broji preko 8 milijardi ljudi, sa prognozom da će do 2050. godine dostići 9,7 milijardi, a možda i 10,4 milijarde do kraja veka.

  Najmnogoljudnije zemlje su Kina i Indija, svaka sa preko 1,4 milijarde stanovnika, što čini skoro 18% svetske populacije. Međutim, očekuje se da će indijsko stanovništvo uskoro nadmašiti kinesko.

  Evropa se nasuprot tome suočava sa opadajućim brojem stanovnika zbog niskih stopa fertiliteta koje su ispod nivoa potrebnog za zamenu stanovništva. Očekuje se da će do 2050. godine više od 60 zemalja ili regiona doživeti smanjenje stanovništva, što je trend koji je posebno izražen u istočnoj Evropi.

  Afrika je najbrže rastući kontinent, sa očekivanim udvajanjem populacije u subsaharskoj Africi do 2050. godine. Očekivano trajanje života se globalno povećava, a stopa fertiliteta se u mnogim zemljama smanjuje, što će imati dugoročne posledice na globalnu populaciju.

  Srbija, sa populacijom od 7,1 milion, ima stopu fertiliteta od 1,5 i očekivano trajanje života od 74 godine za muškarce i 80 godina za žene.

  Juče je bio Svetski dan energetske nezavisnosti

  Svetski dan stanovništva

  Povezani članci

  Back to top button