Svetski dan turske kafe – evo kako se kuva ona prava

Svetski dan turske kafe obeležava se od 2021. godine, 5. decembra. Od 2013. ovaj napitak nalazi se na UNESCO-voj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa.
Kafu su, zapadnom svetu, zapravo prezentovale Osmanlije, a turska kafa ima istoriju dugu preko 500 godina.
Šta je turska kafa?
Tuskom kafom se zapravo naziva način kuvanja kafe, na koji se ona već vekovima, kuva u Turskoj.
Kada se govori o kuvanju, misli se na to da se kafa i voda zajedno zagrevaju na vatri u džezvi i dovode do ključanja. Turska kafa se nikada ne filtrira, već se, tako dobijena kuvanjem, prebacuje u šolju za piće, a sitne čestice mlevene kafe polako se talože na dnu, formirajući talog ili na turskom „tavle“. Talog se ne pije, ali može služiti za zabavu i proricanje sudbine.
Ova aktivnost je u Turskoj, vrlo česta zabava, što se, prenelo i u kulturu naroda na Balkanu, zbog tesne istorijske veze. Kada šolju okrenete naopako, talog formira one šare koje vam navodno govore o vašoj sudbini.

U Turskoj se obično pije srednje pržena arapska kafa, a glavna tajna krije se u mlevenju. Za pripremu turske kafe potrebno je koristiti izuzetno fino mlevenu, sveže mlevenu kafu.
Na taj način se neke od čestica kafe raspršuju u kafi tako da ona liči na gusti rastvor i daje zadovoljavajući osećaj u ustima pri svakom popijenom gutljaju. Fino mlevene čestice kafe takođe stvaraju lepu penu; neophodno je paziti na lonac za kafu kako ne bi proključao i pokvario penu koja se stvara kada rastvor treba da dostigne tačku ključanja. Taj penasti deo pažljivo se prebacuje u šoljicu za kafu.
Savršena šoljica turske kafe ima tri nivoa: penasti deo na vrhu, sama kafa, gusta i topla i talog koji je ostao u šolji.
Istorija turske kafe
Tokom osmanskog perioda, kafa je dolazila iz Jemena. Kafa je u Jemen, stizala iz Etiopije. Osmanlije su otkrile kafu nakon osvajanja Jemena 1517. godine. Prema istoričaričarima, prva kafana u Istanbulu otvorena je negde između 1554. i 1582., a Turci su slavu kafe preneli širom Evrope.
Kafu je prvo stigla u Veneciju, a zatim u Marsej, London i Pariz. Još 1607. kapetan Džon Smit doneo je kafu u Ameriku.
Postoji i lažna priča da je kafa uvedena u zapadni svet kada su Turci ostavili džakove za kafu posle neuspešne druge opsade Beča.
Sastavni deo turske kulture
Turska kafa je postala neizostavan deo turske kulture kroz vekove, a njen način pripreme ostao je gotovo nepromenjen.
Tradicija nalaže da uz kafu ide čaša vode i ratluk. Voda će, onima koji kafu piju, osvežiti nepce i omogućiti im da bolje osete ukus kafe. Kafa ima poseban značaj u Turskoj, toliko da se čak i reč „kahvaltı“ (doručak) bukvalno prevodi kao „obrok pre kafe“.
U Turskoj, kafa nije samo napitak, već i deo svakodnevnih rituala. Pije se posle svakog obroka kao digestiv, a u društvu prijatelja, porodice ili tokom kućnih poseta, je prosto obavezna. Turska kafa se često poklanja u posebnim prilikama, kao što su verski praznici i veridbe, čineći je simbolom gostoprimstva i tradicije.

Savršena penasta turska kafa
Svetski dan tuske kafe najbolje je obeležiti, kako drugačije nego, uz šoljicu ovakve kafe.
Najbolje bi bilo imati svežu kafu u zrnu. Kafu u zrnu treba samleti fino, finije nego što bi filter kafa bila mlevena. Kafu i vodu je potrebno pomešati u džezvi, dodati šećer po želji i kuvati.
Kada kafa proključa, pojaviće se sloj pene odozgo, a ako kafu pažljivo sipate, pena će ostati na vrhu. Možete uživati u kafi uz čašu vode ili komad ratluka.
Za potpuno uživanje u turskoj kafi, svakako je najbolje isplanirati odmor u Tuskoj i ovakvu kafu konzumirati u njenoj domovini.
Spomenuli smo da Turci doručak, bukvalno zovu „obrok pre kafe“, a šta se u Turskoj jede za taj obrok, proverite ovde.