Svetski dan umetnosti u Narodnom muzeju Zrenjanina

Povodom Svetskog dana umetnosti u petak, 15. aprila održaće se stručno vođenje kroz stalnu postavku Umetničkog odeljenja NMZ

Svi posetioci biće upoznati sa delima primenjene i likovne umetnosti, kao i sa znamenitim ličnostima sveta umetnosti koje su obeležile srpsku likovnu kulturu.

Umetničko odeljenje NMZ obuhvata zbirku likovne umetnosti i zbirku primenjene umetnosti, a na prvom spratu stalne postavke takođe su predstavljeni i legati Muzeja.

Prolaskom kroz deo stalne postavke Muzeja u kome su predstavljeni eksponati iz Zbirke primenjene umetnosti biće reči se o stilovima kao što su secesija, bidermajer, art nouveau, a biće prikazan i građanski život u Velikom Bečkereku u 19. i početkom 20. veka.

U odeljku koji reperezentuje dela iz Zbirke likovne umetnosti posetioci će se upoznati sa slikarstvom  18, 19. i 20. veka u Srednjem Banatu sa posebnim akcentom na velikobečkerečke slikarske ateljee u kojima su radili autori kao što su Šerban Popović, Konstantin Danilo, Uroš Predić, Vasa Pomorišac, Tivadar Vanjek, Zlata Markov- Baranji i drugi.

Stručno vođenje će početi u 18 časova na prvom spratu Muzeja, a zainteresovane posetioce će kroz postavku voditi Ivana Arađan, kustos-istoričar umetnosti, koordinator Pedagoško-informativne službe.