Svinjsko meso upola cene! (ali kako kome)

Cena svinjetine je sada skoro upola jeftinija nego što je bila pred Uskrs. Mada, kada bacimo pogled na brojke u rashladnim vitrinama mesara i prodavnica, ne čini nam se baš tako. Proizvođači ipak za nisku cenu krive uvoz, a oni koji bi da obogate trpezu mogu samo da se nadaju da se ove „povoljne“ cene neće menjati barem još par meseci. Iz Privredne komore Srbije objašnjavaju da je glavni razlog ovako „niskih“ cena niska potrošnje mesa tokom leta. Svinjsko meso
Cene tovljenika su stabilne (i za uzgajivače niske), oko 230 dinara po kilogramu žive vage, ali ne treba smetnutni sa uma da se u Srbija proizvodi dosta manje svinjskog mesa nego što je potrebno tržištu.
Trenutno se pokrivamo oko 80 odsto potrebe za svinjskim mesom, a preostalih 20% uvozi se radi prerade, kažu iz PKS – domaća proizvodnja trebalo da bude dovoljno velika da zadovolji unutrašnju potražnju, a zatim i da stvori viškove za izvoz. Ali, sa ovom proizvodnjom to ide teško. Svinjsko meso

Meso za preradu se najviše uvozi iz Evropske unije, uglavnom iz Španije. Da, odmah dobijamo flešbekove o mesu koje godinama stoji zamrznuto, pa se nosi zemljama trećeg sveta, ali iz PKS kažu da svinjsko meso, kao i svako drugo, mora biti jasno označeno deklaracijom, i da srpska trobojka na deklaraciji znači da je sirovina od koje su švargla, kobasice i kavurma poreklom iz Srbije. Svinjsko meso
Ministarstvo poljoprivrede apelovalo je na klaničare da češće kupuju domaće svinje i tovljenike. Još samo kada bi domaći uzgoj imao da ponudi količine koje se traži. Kao i u skoro svim aspektima trgovine, sve zavisi od ponude i potražnje. Očekivano, Vojvođani prednjače u uzgoju i proizvodnji, sa oko 45 odsto udela, dok ostali delovi države pokrivaju ostatak. Svinjsko meso
Možda bismo trebali da počnemo sa kraja leta da se privikavamo ponovo na onu staru „meso samo za nedeljni ručak“?
Pročitajte još i krmenadle u umaku – stari recept!