Hrana i piće

Tart sa jagodama koji će vas oduševiti

Recept ne mora nužno biti sa jagodama. Tart je veoma prilagodljiva poslastica i možete ga napraviti sa različitim voćem. Umesto jagoda, možete koristiti maline, borovnice, breskve , šumsko voće ili eksperimentisati sa raznim kombinacijama.

Tart sa jagodama predstavlja savršenu kombinaciju sočnih jagoda i hrskave kore, idealan za tople dane ili posebne prilike kada želite da obradujete svoje čulo ukusa. Dodatak džina u punjenju donosi neobičnu notu, verujemo da će vam se dopasti.

Sastojci za tart sa jagodama:

Za koru:

  • 200gr brašna
  • 100gr maslaca
  • 2 kašike šećera
  • Prstohvat soli
  • ekstrakt vanile
  • 3 žumanceta

Za punjenje:

  • 500g svežih jagoda, opranih i iseckanih na polovine
  • 50ml džina
  • 3 kašike šećera
  • sok od pola limuna
  • 2 kašike gustina

Uputstvo za pripremu

Prva stvar koju radite je priprema korice. Pratite sledeće instrukcije. U velikoj posudi pomešajte maslac, šećer, so i ekstrakt vanile. Zatim dodajte žumanca i mešajte dok se ne sjedine. Nakon toga dodajte brašno i umesite ga u smesu dok ne postane mrvičasta.

Oblikujte testo u disk, uvijte ga providnom folijom i stavite u frižider na barem 30 minuta.

Da biste pripremili punjenje potrebno je da stavite jagode u posudu i prelijete ih džinom. Ostavite ih da se mariniraju 15-20 minuta. U manjoj posudi pomešajte gustin sa sokom od limuna dok ne postane glatko. Dodajte šećer i dobro promešajte.

Kada testo dovoljno odstoji u frižideru zagrejte rernu na 180°C. Izvadite testo iz frižidera i razvaljajte ga na pobrasnjenoj površini na debljinu od oko 0.5 cm.

Prebacite testo u kalup za tart, obložen papirom za pečenje, i pritisnite ga na dno i ivice kalupa. Izbušite viljuškom nekoliko rupica po dnu.

Na testo rasporedite marinirane jagode, a zatim pospite smesu od gustina i šećera preko njih. Pecite tart u zagrejanoj rerni 25-30 minuta, ili dok kora ne postane zlatno smeđa i punjenje ne postane gusto i blago karamelizovano.

Kada je tart gotov, izvadite ga iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre posluživanja. Možete ga poslužiti uz kuglu sladoleda od vanile.

FAQ – Često postavljana pitanja

1. Kako da napravim tart sa jagodama bez džina?
Ako ne želite da koristite alkohol, jednostavno preskočite korak sa mariniranjem jagoda u džinu. Umesto toga, možete ih samo blago posuti limunovim sokom i šećerom, ostaviti 10 minuta da puste sok i nastaviti pripremu po receptu. Ukus će i dalje biti osvežavajuć i voćni.

2. Kako se čuva tart sa jagodama?
Tart sa jagodama najbolje je čuvati u frižideru, prekrivenog folijom ili u zatvorenoj posudi, kako ne bi upio mirise drugih namirnica. Može se čuvati do 3 dana. Pre serviranja ga možete ostaviti 10-ak minuta na sobnoj temperaturi kako bi kora omekšala.

3. Da li mogu koristiti zamrznute jagode?
Da, ali imajte na umu da zamrznute jagode puštaju više vode. Preporuka je da ih prvo odmrznete, ocedite višak tečnosti i po potrebi dodate još pola kašike gustina u punjenje kako bi se bolje zgusnulo tokom pečenja. Svežina neće biti ista kao sa svežim jagodama, ali ukus i dalje može biti odličan.

Ukoliko vam se dopada ova poslastica, onda će i Crumble od jabuka biti idealna poslastica za vas.

Pratite nas i na Instagram i Facebook profilu.

Povezani članci

Back to top button