17.3 C
Zrenjanin
31.05.2024.
Naslovna stranicaŽivotZdravljeTečni ili kolagen u prahu?

Tečni ili kolagen u prahu?

Za portal 105.rs piše dr Branislava Knežević, nutricioniskinja i doktorka na specijalizaciji anesteziologije, reanimatologije i intenzivne terapije.

European Top 44 Airplay chart

Kolagen je, u poslednje vreme, jedna od najaktuelnijih tema u oblasti zdravlja i suplementacije. U moru dilema u kojem se inače nalazimo, kada je reč o onome što unosimo u organizam, sada je aktuelna i dilema: tečni ili kolagen u prahu. Šta je bolje?

Šta je kolagen i zašto je toliko važan?

Kolagen je jedan od najvažnijih proteina u našem organizmu. Učestvuje u izgradnji ćelija, pre svega ćelijskih membrana za koje se vezuju neke druge strukture, ali neretko se nalazi i u samim ćelijama.

Veoma je važan element za izgradnju hrskavice pre svega, ligamenata, tetiva, ali i kostiju, zuba, utiče na tonus kože, jačinu i čvrstinu noktiju i kvalitet kose. Kolagen kao takav, u većem procentu nalazi se i u očnom sočivu.

Po rođenju ga naš organizam sam po sebi stvara u većim količinama, ali kako vreme odmiče proizvodnja kolagena se smanjuje. Upravo to je jedan od razloga bolova u zglobovima, kostima, smanjene pokretljisvosti zglobova, slabljenje tonusa kože, slabi nokti, tanka kosa koja se krza, puca i lomi.

U današnje vreme na tržištu su dostupni brojni preparati koji nadoknađuju ovaj protein. Možete ga unositi enteralno ili kroz lokalne preparate. Međutim, lokalni efekat krema, gelova, seruma i sličnih preparata je prilično mali. Mnogo bolji efekat imaju preparati koji se unose preko usta.

Takođe, prisutni su i različiti oblici, sa različitim cenama ovog preparata. Sve ovo apsolutno ume da bude zbunjujuće i možda nas navede da pomislimo da smo napravili loš izbor.

Tečni ili kolagen u prahu?

Kolagen u prahu je uglavnom forma bez ukusa i mirisa što ga čini pogodnim da se meša sa drugim namirnicama, sokovima ili smutijima. S obzirom na to da se uglavnom ne unosi samostalno, za rezultate moramo malo biti strpljiviji. Za razliku od njega kolagen u tečnom obliku je spakovan u boce, uglavnom ima neki miris, ukus, i pogodan je za samostalnu konzumaciju, te su i rezultati mnogo brže vidljivi.

Goveđi ili riblji kolagen?

Ovo je još jedna od dilema koje su u vezi sa kolagenom. Pravo pitanje je za šta vam je potreban. Ukoliko imate tegobe sa zglobovima, kostima, probleme sa nadutosti i lošom peristaltikom, izbor je goveđi kolagen. Takođe, ukoliko se bavite sportom, izaberite goveđi da biste prevenirali povrede i ubrzali oporavak.

Ukoliko želite da popravite kvalitet kože, smanjite bore, ili sprečite njihov nastanak, preporuka je riblji kolagen, koji sadrži pre svega kolagen tip I koji je značajan za kvalitet i tonus kože.

Za još korisnih tema u vezi sa ishranom i zdravljem posetite i Insagram stranicu zdravo.uz.branu.

Kako da pomognete mišićima posle treninga, uz spanać i paradajz, pročitajte ovde.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
scattered clouds
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
79 %
1.7kmh
40 %
Pet
23 °
Sub
28 °
Ned
26 °
Pon
29 °
Uto
20 °