11.7 C
Zrenjanin
28.05.2024.
Naslovna stranicaProjektiZR SportTekvondo klub Proleter

Tekvondo klub Proleter

O aktivnostima i funkcionisanju Tekvondo kluba Proleter, razgovarali smo sa Petrom Vidakovićem, koji je i sam ponikao u ovom klubu.

Tekvondo klub Proleter postoji od 2003. godine. Osnovao ga je Dragan Golić koji je trenirao decu u klubu. Petar Vidaković, sadašnji trener, 2015. godine preuzeo je vođstvo u klubu u kome je i sam ponikao.

Klub je tada podeljen u nekoliko selekcija, a najpoznatiji je postao po radu sa decom. Već od 4. godine, deca se mogu priključiti Tekvondo klubu Proleter, a sa njima se radi do 17. godine. Postoji poseban program rada sa decom po godištima i kategorijama.

U klubu, sa decom radi, troje ljudi. Pored Petra, to su još jedan trener koji povremeno pomaže i pošto stručni deo tima uvek čini bar jedna žena, klub ima i ženskog trenera.

Kako organizujete treninge?

Treninzi za školicu tekvondoa se posebno organizuju. U školici su deca od 4 do 8 godina i trenira se više kroz igru uz vežbe koordinacije i spretnosti. Svega 30 odsto treninga je posvećeno tekvondou.
Kako oni rastu i napreduju, tako elementi tekvonda postaju sve zastupljeniji.

Trenira se u sali do kraja juna, a onda se izlazi napolje i radi se na otvorenom. To su uglavnom treninzi za kondiciju i motoriku. Letnja pauza je vrlo često kratka i zavisi od aktivnosti članova koji se takmiče na različitim nivoima.

Tekvondo klub Proleter ima članove koji su dobili poziv reprezentacije i izborili su plasman na Svetsko prvenstvo, tako da će se sa njima raditi gotovo celog leta.

Kako vam se i kada mogu priključiti novi članovi?

Pre svega, jako je važno da dete na vreme počne da se bavi sportom. Danas su deca mnogo manje aktivna, ukoliko ne treniraju nešto. Upis obično otvaramo u proleće ili u jesen. Dešava se i da upisujemo nove članove po potrebi, ako se otovori neko slobodno mesto. Zbog kvaliteta koji želimo da zadržimo na treninzima, broj članova po grupama smo ograničili. Nekada se desi da su grupe pune i prosto ne možemo da primimo više nikoga, jer bi treninzi u tom slučaju izgubili kvalitet. Mogu nam se priključiti oni najmlađi od 4 godine, ali mogu i stariji, koji se obično, posle svega nekoliko treninga, vrlo brzo prilagode grupi.

Oprema za tekvondo nije neophodna na početku, jer treba dozvoliti detetu da se prilagodi i da odluči da li želi da trenira ovaj sport ili ne. Ukoliko se zaista zainteresuje za tekvondo, onda se oprema postepeno nabavlja. Većinu potrebne opreme koju koristimo na treninzima već imamo u klubu, tako da ta stavka ne predstavlja nikakvu prepreku za bavljenje ovim sportom.

Na koji način promovišete svoj rad?

Tekvondo klub Proleter je zastupljen na Instagramu, YouTube, postoji i sajt kluba i trudimo se da sve što radimo bude transparentno. Da roditelji vide šta mi radimo. Takođe, organizujemo razne promocije i aktivnosti.

Jedna od tema kojom smo se bavili je vršnjačko nasilje, zatim samoodbrana, a vrlo smo ponosni i na porodični dan koji organizujemo svake godine. Tog dana porodice se takmiče u elektronskoj opremi, roditelji imaju priliku da budu u ulozi trenera, imaju priliku da bude u ulozi takmičara i da osete pritisak koji deca osećaju na takmičenju. Cilj svega je da se družimo i da na taj način promovišemo ovaj sport i naš klub.

Koje su prednosti bavljenja tekvondom?

Kada govorimo o prednostima treniranja tekvonda, najpre bih istakao vrednosti koje tekvondo promoviše svuda u svetu. To je istočnjačka veština čije smo vrednosti dosta implementirali u naš klub. Učimo ih da poštuju jedni druge, da se sa poštovanjem ophode prema svima, da poštuju sebe, svoju reč, svoje stavove, da prosto znaju da se zauzmu za sebe. Velika prednost treniranja ove ili bilo koje borilačke veštine je što deca stiču samopouzdanje. Sa druge strane, vežbe koje se praktikuju na treninzima, decu čine spretnijom, agilnijom i jačom.

Takmičenja

Takmičenja su u drugom planu, jer se u ovom klubu sa decom radi kako bi dobili nešto što ne mogu da dobiju bilo gde. Tekvondo je istočnjačka borilačka veština i u radu sa decom se posebno naglašavaju njihove vrednosti. To su učtivost, poštovanje, disciplina i tome se uče na treningu.

Sa ovim vrednostima, kombinuju se vežbe agilnosti i koordinacije i to je okruženje u kome dete može da se razvija, fizički i kognitivno.

Posebno se radi sa decom od 4 do 8 godina, posebno sa onima od 8 do 11. Kada je dete u ovom uzrastu, samo iskaže interesovanje da se dokazuje u ovoj veštini. Kada dete pokaže interesovanje da se takmiči, onda se razgovara sa roditeljima i zajedničkim dogovorom, odlučujemo da li dete ide na takmičenje ili ne. Najpre, zbog toga što je takmičenje jedan veliki stres za dete. Svako dete drugačije reaguje na stres i želimo da postepeno izlažemo tome. Ovo se pokazalo kao jako dobro rešenje, jer su deca koja su na taj način ulazila u takmičarski svet, stabilnija, imaju više samopouzdanja i postižu odlične rezultate.

U tekvondou imate A i B klasu. Početnici se takmiče u B klasi. Oni su tu da uče i da se eventualno jednog dana takmiče u A klasi. Neki naši takmičari su prvaci države u A klasi. Oni su bili prvaci u pionirskoj kategoriji, sada u kadetskom. Kadeti su vicešampioni Srbije. Skupljamo cele sezone poene za reprezentaciju i čekamo poziv selektora. Čeka nas Evropsko kadetsko prvenstvo koje će se održati u Beogradu. Naš savez je dobio organizaciju ovog velikog događaja. Prioritet je ipak Svetsko prvenstvo koje nas čeka u avgustu.

Najveći benefit bavljenja tekvondom i sportom uopšte je zdravo telo, dobar odnos sa samim sobom. Ja znam da ću biti dobar trener samo ako ih naučim da svoje emocije prepoznaju, da ih razumeju i da ih kontrolišu. To mi je najvažniji zadatak. Takođe veliki benefit bavljenja sportom je i taj socijalni momenat. Ako deci stvorite prijatno okruženje, funkcionišu dobro i sklapaju prijateljstva za ceo život.

Ovaj sadržaj je sufinansiran iz Budžeta Grada Zrenjanina.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina, koji je dodelio sredstva.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...