Tomi, čarobnjak flipera (The Who)

The Who bend 23. maja 1969. izbacuje „Tommy“, za ono vreme zvukom prilično raskošan konceptualni album koji se proteže na dva LP-ja. Neobično za album jednog britanskog izvođača, „Tommy“ je objavljen u SAD-u nedelju dana pre nego u Velikoj Britaniji zbog problema sa izradom omota albuma. Album je ocenjen od strane kritike kao uspešan, a publika je glasala novčanikom, pa je „Tommy“ postao dvostruko platinast u SAD-u prodavši više od 20 miliona kopija širom sveta. Takođe, The Who ekipa je ovim albumom tehnički izmislila novi žanr muzike – rock operu.

„Tommy“ je priču o naslovnom junaku, kojem otac odlazi u rat pre nego što se on rodi i ne vraća se. Tomi odrasta sa majkom koja u međuvremenu nalazi ljubavnika. Ipak, Tomijev otac se vraća iz rata, i ubija ljubavnika, čemu Tomi šokirano prisustvuje. Otac i majka ubeđu ga „nije video ni čuo ništa, i da nikome ne priča o ovome“. Tomi toliko psihički blokira ono što je video i čuo, da postaje gluv, slep i nem. Roditelji ga zapostavljaju, a trpi zlostavljanje od strane rođaka. Kasnije otkriva da mu se čulo dodira razvilo do tolike mere da može da oseti i najmanju vibraciju pod prstima, što ga vodi ka fliperima. Tomi postaje majstor flipera – nedostatak vizuelnih i zvučnih ometanja omogućava mu da vlada igrom koristeći vibracije da bi osetio položaj loptice. Kada doktori shvati da je njegova nemoć mentalna, a ne fizička, Tomi povraća svoja čula i započinje verski kult. Na kraju, nakon što ga sledbenici odbacuju kao lažnjaka, ponovno se povlači u sebe i svoj čudesni unutrašnji svet.

Čuveni Elton Džon gostuje u filmu, svira i nosi ogromne cipele od kojih posle snimanja nije hteo da se rastane

Gitarista i glavni tekstopisac benda The Who, Pit Taunshend (Pete Townshend), tražio je način kako da se distancira od 3-minutnih pop singlova nakon ranog uspeha grupe sa kratkim radio-prijateljskim pesmama kao što je „My Generation„. Tommy se nadovezuje na simfonijsku strukturu benda u eksperimentalnoj pesmi „A Quick One While He’s Away“ – sa albuma „The Quick One“ (1966), i na estetiku pričanja priča njihovog poslednjeg konceptualnog albuma „The Who Sell Out“ (1967).

Singl „Pinball Wizard“ postaje hit u Velikoj Britaniji, a album kasnije prerasta u film reditelja Kena Rasela 1975. Filmska verzija sadrži nove snimljene verzije pesama sa albuma, kao i neke dodatne kompozicije, koje izvode sami glumci. Pozorišna verzija mjuzikla takođe se razvija 1992. Zapanjujuće, tek 1994. godine pojavljuje se fliper mašina sa tematikom „Tommy“ mjuzikla, koja prikazuje vizuelne i zvučne elemente sa Brodvejske produkcije.

Pročitajte još i Antrax, Fil Kolins i beskućnici!