11.7 C
Zrenjanin
28.05.2024.
Naslovna stranicaZabavaFilmTop 10 filmova u 2023. godini (drugi deo)

Top 10 filmova u 2023. godini (drugi deo)

Ovo je drugi deo filmova koji su obeležili 2023. godinu.

European Top 44 Airplay chart

„Domaći“ film koji je osvojio srca publike

Grupa istraživača u Institutu Vinča vodi tajni projekat pod vođstvom profesora Dragoslava Popovića. Iznenada su izloženi visokim dozama zračenja, što ih dovodi do kritičnog zdravstvenog stanja. Jugoslovenska tajna policija interveniše i prevozi ih na lečenje u Kliniku Kiri u Parizu.

Francuski tim doktora, predvođen profesorom Žoržom Mateom, dijagnostikuje ozbiljnost njihovog stanja i zaključuje da su im dani odbrojani. U odluci koja izaziva kontroverze, Mateo predlaže neizvesnu medicinsku intervenciju – prvi put u istoriji. Pitanje je da li je u pitanju eksperiment nad živim ljudima ili iskrena namera da im se pomogne?

Ako do sada niste prepoznali, radi se o filmu „Čuvari formule“ u režiji Dragana Bjelogrlića.

Popularna video igra u animiranom filmu

U filmu „Super Mario braća „, koji je izašao 2023. godine, pratimo avanturu inspirisanu poznatom video-igrom „Mario“ od strane Nintendo-a. Ova animirana adaptacija, treća u nizu filmova baziranih na ovoj franšizi, sledi priče prethodnih ostvarenja, poput anime filma „Super Mario Bros: Velika misija spašavanja princeze Peach“ iz 1986. i igranog filma „Super Mario Bros.“ iz 1993. godine.

Sve je počelo 5. aprila 2023. godine u SAD-u, a dan kasnije, 6. aprila, film je stigao i do bioskopa u Srbiji. Kritike su bile pomešane, ali finansijski je ostvario izuzetan uspeh, prikupivši preko milijardu dolara širom sveta. Ovaj film postavlja nove standarde u industriji, obarajući rekorde zarade, uključujući najveću zaradu tokom prvog vikenda prikazivanja za animirani film i film zasnovan na video-igri. Takođe, stiče titulu drugog najuspešnijeg filma u 2023. godini.

super mario

Epski film koji oživljava  život i pustolovine jednog od najvećih vojnih stratega u istoriji sveta

Duboko ukorenjen u istorijskom kontekstu, ovaj film pruža jedinstven uvid u život legendarnog Napoleona Bonapartea na dosad neviđen način.

Sledi Bonapartea kroz nemilosrdan put do moći, istovremeno istražujući njegov kompleksan odnos sa jedinom istinskom ljubavi, Džozefinom. Film istražuje vizionarske vojne i političke taktike koje je Napoleon koristio u nekim od najdinamičnijih bitaka zabeleženih u istoriji.

Ridli Skot, majstor epohalnih priča, donosi svoje umeće u ovaj film, a Joakin Feniks, dobitnik Oskara, briljira u ulozi Napoleona. U trajanju od 158 minuta, film ne samo da istražuje veličanstvene aspekte Bonaparte već i predstavlja impresivnu glumačku ekipu, uključujući Vanesu Kirbi, Tahara Rahima, Ludvina Sanijera i mnoge druge talentovane aktere.

napoleon

Džon Vik 4

John Wick franšiza održava dosledno visok nivo kvaliteta kroz godine, a najnoviji, četvrti deo ove akcione avanture nije izuzetak. Priča prati Džona Vika, iskusnog plaćenog ubicu čija je reputacija postala legendarana. On sada postaje meta organizacije High Table, ali istovremeno smišlja osvetu protiv iste organizacije. Vik kreće u poteru za najvišim članovima organizacije, prelazeći kroz Njujork, Pariz, Osaku i Berlin.

Osim četvrtog dela, franšiza se proširuje i spin-offom pod nazivom „Ballerina“. Ovaj film prati priču balerine koja traži osvetu za smrt svoje porodice. Radnja ovog filma dešava se između događaja trećeg i četvrtog filma Džon Vik. Premijera je zakazana za 7. jun 2024. godine.

Ovaj film nosi titulu najboljeg evropskog filma za 2023. godinu

Radnja filma prati uspešnu spisateljicu koja se suočava s optužbama za ubistvo svog supruga, a njena borba za dokazivanje nevinosti predstavlja osnovnu temu priče.

Film „Anatomija pada“ već je u svojoj prethodnoj fazi osvojio prestižne nagrade, uključujući onu za najbolji scenario i najbolju montažu. Režiju potpisuje Trie, koja je zaslužna za osvajanje nagrade za najbolju režiju, dok je glavna glumica Sandra Hiler nagrađena kao najbolja glumica 2023. godine. Film je takođe stekao priznanje na Filmskom festivalu u Kanu osvojivši Zlatnu palmu, čime je dodatno naglašena njegova umetnička vrednost i doprinos filmskoj industriji.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
11.7 ° C
16.7 °
11.7 °
80 %
2.1kmh
0 %
Uto
25 °
Sre
24 °
Čet
25 °
Pet
28 °
Sub
21 °