Topli punč od jabuka – recept

Kako biste uživali u zimskim večerima ili druženjima,napravite topli punč od jabuka, bez gubljenja previše vremena u kuhinji. Ovaj napitak će vas osvežiti i zagrejati. Imamo jednostavan recept koji možete brzo pripremiti, a saznaćete i nešto novo o ovom napitku.
Istorija punča: Od Indije do vašeg stola
Punč, piće koje danas povezujemo sa zimskim mesecima i toplim okupljanjima, ima bogatu i interesantnu istoriju. Njegovo poreklo seže u 17. vek, u Indiju, gde je nastao kao mešavina pet osnovnih sastojaka: alkohola, šećera, limete, vode i začina. Ovaj napitak, poznat pod imenom „panch“, brzo je postao omiljen među engleskim pomorcima, koji su ga tokom svojih putovanja usvojili i preneli u Evropu. U početku su ga pripremali kao osvežavajuće piće, ali vremenom je postao omiljeni topli napitak, naročito tokom zimskih meseci.
Kroz vekove, recepti za punč su se razvijali i prilagođavali različitim kulturama i tradicijama. U Engleskoj i širom Evrope, punč je postao simbol društvenih okupljanja. U Severnoj Americi, posebno u zimskim mesecima, punč je doživeo još jednu transformaciju – uz dodatak voća, poput jabuka, koje su bile lako dostupne. Tople varijante punča, obogaćene začinima poput cimeta, klinčića i naravno, jabuka, postale su nezaobilazni deo zimskih večeri, pružajući utočište od hladnoće i opuštanje uz mirisne note.
Danas, topli punč od jabuka predstavlja savršenu kombinaciju tradicije i modernog okusa, idealan za sedenje uz kamin, ali i kao prateći napitak na mnogim prazničnim okupljanjima.
Recept za topli punč od jabuka
Evo kako napraviti topli punč od jabuka. Za početak će vam biti potrebni sledeći
Sastojci:
- 1/2 šolje jabukovače
- 2 šolje vode
- 2 kašike šećera
- cimet
- 2 šota belog ruma
- jabuka
- nekoliko listova ruzmarina
Priprema:
U šerpu sipajte 2 šolje vode i stavite je na srednje jaku vatru.
Dodajte 1/2 šolje jabukovače i 2 kašike šećera u vodu. Promešajte dok se šećer ne rastopi. Dodajte cimet po želji, a možete i kriške narandže i jabuke što će ovom piću dati još bolji ukus i ostavite da tečnost provri. Zatim smanjite vatru i ostavite da lagano krčka 5-7 minuta kako bi se svi sastojci sjedinili i aroma se razvila. Za to vreme jabuku operite, očistite i narežite na tanke kriške. Pazite da punč ne proključa nakon dodavanja ruma kako alkohol ne bi ispario.
Kada je punč od jabuka gotov, maknite ga sa vatre i dodajte 2 šota belog ruma. U čaše za topli punč stavite po nekoliko kriški jabuke i nekoliko listova ruzmarina. Poslužite toplo i uživajte!
Ukoliko vam se topli punč od jabuka dopao, ne zaboravite da isprobate i kuvani džin. Pročitajte još i: Kako čuvati jabuke u zamrzivaču.
Svoj omiljeni radio i portal pratite i na Instagram i Facebook profilu.
punč od jabuka