17.3 C
Zrenjanin
30.05.2024.
Naslovna stranicaPromoTumačenje laboratorijskih rezultata je posao stručnjaka

Tumačenje laboratorijskih rezultata je posao stručnjaka

Da li u tumačenju dobijenih rezultata treba da konsultujemo Dr Google-a? Za portal 105.rs piše prof. dr Milan Ubavić, vlasnik Medlab laboratorija.

European Top 44 Airplay chart

Tumačenje laboratorijskih rezultata je, nakon pripreme za same analize, vrlo važna tema kojom se bavimo. O tome koliko je i zašto važno da isključivo stručnjaci tumače ove rezultate, piše Milan Ubavić, vlasnik laboratorije Medlab, koja u Zrenjaninu obeležava 20 godina uspešnog rada.

U svakodnevnom radu sa pacijentima koji mi dolaze u laboratoriju i sa kojima razgovaram u vezi interpretacije analiza koje su radili, dolazim do zaključka da veliki broj pacijenata prvo traži pomoć na internetu pa se tek potkovani internetskim znanjem obraćaju lekaru. U socijalnoj situaciji u kojoj se stanovništvo nalazi uz činjenicu da se teško dolazi do dobrog doktora, uz nedostatak para za posete privatnim doktorima i za skupe lekove koji se nalaze na negativnoj listi, mogu da razumem oslonac na internet.

Međutim, bez obzira na uzrok, posledice mogu biti, a i često jesu, katastrofalne. Koriščenje surogat informacija, često izvađene konstatacije iz konteksta često dovode pacijente u zabludu. Veliki je broj različitih informacija i na zdrastvenim sajtovima, ali koji nisu potpisani i nisu autorizovani, pa se ne zna ko stoji iza svih tih navoda – objašnjava dr Ubavić.

Skrećem pažnju široj javnosti da se smanji upotreba interneta u donošenju odluka o vrsti i načinu lečenja i da isto prepuste lekarima. Ovo je iz razloga što se većina bolesti mogu i moraju gledati u kontekstu celog organizma, a da dva i dva nisu u medicini četiri je činjenica na koju treba misliti. Naime, ne postoje dva ista pacijenta i ne postoji mogućnost da se mogu tegobe porediti, te se ne treba uporedjivati sa navodima dobijenim na internetu.

Pacijenti mogu biti slični po tegobama, ali su svakako različiti, pa sve treba ukomponovati u jedinstvenu kliničku sliku i dati za svakoga različitu terapiju. To naravno ne deluje tako kada se prepisuju isti lekovi, ali to ne znači da su pacijenti uporedivi i po kategorizaciji bolesti isti. Ističem da je medicina iskustvena nauka u kojoj važi pravilo „da nema pravila“! Koliko je opasno koristiti internet, govori i činjenica da će svaki iole pošten lekar, sećajući se svog studiranja, kada još nije imao dovoljno iskustva, a nije bilo brzih informacija sa interneta, imao barem 80% neizlečivih bolesti, prepoznatih u simptomima i znacima, koji su tada, naravno, bili čista uobrazilja – kaže dr Ubavić.

Posebno su opasni razni forumi na internetu, gde potpuno nestručni ljudi, sebi daju za pravo da tumače tuđe stanje i da upućuju na izbor lečenja. Verujem da ima dobronamernih, ali u istoj ako ne i u većoj meri nedobronamernih i prevaranata koji mogu dovesti do nesagledivih posledica – upozorio je dr Ubavić.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
scattered clouds
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
79 %
1.7kmh
40 %
Pet
23 °
Sub
28 °
Ned
26 °
Pon
29 °
Uto
20 °