14.5 C
Zrenjanin
29.05.2023.
Naslovna stranicaInfoU februaru novi program dodele sredstava za kupovinu seoskih kuća

U februaru novi program dodele sredstava za kupovinu seoskih kuća

Zahteve nije moguće slati do otvaranja novog ciklusa programa.

European Top 44 Airplay chart

Prema najavama ministra Milana Krkobabića, novi ciklus programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, stiže u februaru.

Do tada, mladi koji su zainteresovani za ovaj program mogu da prikupljaju potrebnu dokumentaciju i traže adekvatnu kuću, dok će zahteve slati kada program bude otvoren.

Uslovi za podnosioce zahteva

Postoje obavezni uslovi koje podnosilac zahteva mora da ispuni:

  • da je mlađi od 45 godina
  • mora biti državljanin Republike Srbije
  • mora imati prebivalište na teritoriji Republike Srbije
  • da nije vlasnik ili suvlasnik nepokretnosti na teritoriji Republike Srbije, izuzev poljoprivrednog zemljišta i da istu nisu otuđili ili poklonili u prethodnih pet godina.

Takođe, važno je i da podnosilac zahteva nije u krvnom srodstvu sa osobom od koje kupuje kuću. Zatim, da nije u postupku odobravanja sredstava za kupovinu nepokretnosti, kao i da u trenutku podnošenja zahteva nema neizmirenih obaveza prema državi.

Ovi uslovi se odnose na oba supružnika.

Pored obaveznih, podnosilac zahteva mora ispuniti i bar jedan od sledećih uslova. Potrebno je da trenutno živi na selu samostalno u zakupljenoj kući ili porodičnoj zajednici sa ostalim članovima porodice, da živi u gradskoj sredini samostalno ili sa porodicom u zakupljenoj nepokretnosti ili da ima nameru da živi na selu.

Kriterijumi za kuće

Kuće koje mogu biti kupljene u okviru ovog programa moraju da ispunjavaju osnovne uslove za život i stanovanje. Takođe, kuća se mora nalaziti u selu u kojem postoji bar jedan od objekata javne službe ili usluga. Mora biti upisana u katastar na ime prodavca. Uslov je i da su kuća kao i svi prateći objekti izgrađeni u skladu sa propisima. Takođe, važno je da nisu predmet sudskog spora, a da je cena u granicama tržišne vrednosti.

U dosadašnjim ciklusima ovog programa kupljena je 1631 kuća u 119 lokalnih samouprava.

Više informacija o programu i potrebnoj dokumentaciji pronađite ovde.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
14.5 ° C
14.5 °
14.5 °
86 %
1.7kmh
93 %
Mon
24 °
Tue
24 °
Wed
22 °
Thu
25 °
Fri
21 °