22.2 C
Zrenjanin
8.06.2023.
Naslovna stranicaZrenjaninZR KulturaU petak "Pradevojčica" premijerno u Narodnom pozorištu Toša Jovanović

U petak “Pradevojčica” premijerno u Narodnom pozorištu Toša Jovanović

Predstava je urađena po istoimenom romanu Desanke Maksimović.

European Top 44 Airplay chart

Premijera lutkarske predstave “Pradevojčica” biće održana u petak, 25. novembra od 18h na lutkarskoj sceni Narodnog pozorišta Toša Jovanović. Komad je rađen po tekstu Desanke Maksimović, dok je za dramatizaciju zaslužna Mina Petrić, a za režiju Sonja Petrović.

Predstava govori o hrabroj devojčici Gavi i njenoj borbi za pravdu, pravo i mesto u društvu.

Plakat predstave, NP Toša Jovanović

Ovde je reč o ekološkoj predstavi, jer su se svi, angažovani na ovoj predstavi trudili da u što većoj meri koriste pripredne materijale. Tako, u svetu u kome odrasta devojčica Gava, dominira gušter od jute, na pokretnoj drvenoj konstrukciji. Lutke su izrađene od starih kartona za jaja, a bojene su prirodnim i ručno ceđenim pigmentima iz zemlje. Šišarke su stigle sa ostrva Krk i Malog Lošinja, slama i kanapi iz sela Vizić, grane koje su korišćene za noge životinja, iz šumaraka i bašta Zrenjanina, a u svojoj jutanoj pećini Gava crta vojvođanskom zemljom sa Titelskog brega. Zrenjaninska žuta voda takođe je deo scene, čime rediteljka skreće pažnju na ovaj problem u našem gradu. Cilj svega ovoga je da se tokom stvaranja predstave, ostavi što manji otisak na planetu, a ovi elementi korišćeni u predstavi, mogu ponovo biti iskorišćeni, reciklirani ili vraćeni u prirodu.

Premijera ove dugoočekivane lutakarske predstave zakazana je za 25. novembar u 18 časova, a prvo sledeće izvođenje u istom terminu u nedelju, 27. novembra.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
22.2 ° C
22.2 °
22.2 °
75 %
4.3kmh
100 %
Thu
22 °
Fri
26 °
Sat
26 °
Sun
25 °
Mon
22 °