Muzika

Unchained melody – pesma za sva vremena

„Unchained Melody,“ koju su 1955. godine stvorili kompozitori Aleks Nort i Haj Zeret sa glasom Toda Dankana, je bezvremeni klasik koji prevazilazi generacijske i jezičke barijere.

„Malo pesama je toliko univerzalno obrađeno i obožavano kao ‘Unchained Melody.'“

The Righteous brothers verzija

Sa preko 1.500 snimljenih verzija od strane 670 izvođača na različitim jezicima, kao i nepreglednog broja derivata i numera koje pozajmljuju strukturu, ova kompozicija poseduje univerzalnu privlačnost, a posebno se izdvaja verzija sastava „The Righteous Brothers“.

Sastavljeni od Bila Medlija i Bobija Hetfilda, The Righteous Brothers su stekli slavu tokom ’60-ih i ’70-ih sa hitovima kao što su „You’ve Lost That Lovin’ Feelin’“ i „(You’re My) Soul and Inspiration“.

Njihova verzija pesme „Unchained Melody“ iz 1965. godine ostaje najprepoznatljivija izvedba, dobijajući stalno prisustvo na radiju čak i decenijama kasnije. Pesma je doživela novo proleće uz pomoć filma „Ghost“ iz 1990. godine, sa Patrikom Svejzijem u glavnoj ulozi, kada je ponovo dospela na američku top listu 100 najaktuelnijih naslova Billboard Top 100.

Unchained melody - čuvena scena iz filma "Ghost"

Elvis Presli varijanta

Elvis Presli je slavno izveo ovu pesmu tokom nastupa u Rapid City-ju, Južna Dakota, 21. juna 1977. godine, dva meseca pre svoje smrti. Zbog zdravstvenih problema uzrokovanih zloupotrebom lekova na recept i lošim prehrambenim navikama, Presliju je bilo sve teže da nastupa, ali je pružio snažnu izvedbu balade The Righteous Brothers-a, koja se često opisuje kao poslednji veliki trenutak njegove karijere. Srećom, to je zabeleženo na traci za njegov poslednji TV specijal, posthumno objavljen Elvis In Concert.

Elvisova verzija je izdata kao singl 1978. godine i dospela je na #6 na Country listi. Još jedna uživo verzija iz nastupa u Ann Arboru, Michigan, takođe je uključena na njegov poslednji album, Moody Blue.

Unchained melody za 21. vek

U 2002. godini, finalista Pop Idola Geret Gejts dobacio je do vrha sa ovom pesmom u Velikoj Britaniji. Sa 17 godina postao je najmlađi solo muški britanski izvođač koji je imao hit broj 1 u Velikoj Britaniji. Verzija Gejtsa je bila izabrana za Ploču godine od strane gledalaca ITV-a 2002., i prodata je u 300.000 primeraka prvog dana i ukupno 1,3 miliona. Gates je izveo ovu pesmu u finalu Pop Idola, u kojem je završio kao drugoplasirani.

Dok uživate u ovoj kultnoj pesmi, podelite svoje misli na društvenim mrežama i predstavite je prijateljima i porodici. Nasleđe pesme „Unchained Melody“ od strane The Righteous Brothers-a nastavlja da osvaja publiku širom sveta i u 21. veku.

Pročitajte još i In too deep – Genesis!

Povezani članci

Možda će vas zanimati:
Close
Back to top button